0

П етима души са арестувани за трагедията с 18 загинали мигранти край София, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров в ефира на NOVA. Всички те са криминално проявени. 

По-рано на брифинг на прокуратурата станая ясно, че мигрантите са преминали със стълба през турската граница преди дни и са прекарали известно в гората край Ямбол, след което са били натоварени във фаталния камион.

34 души - граждани на Афганистан са оцелели, като част от тях се разпитват, разясни директорът на НСлС Борислав Сарафов. 

СТРАШНА ТРАГЕДИЯ: 18 мигранти открити мъртви край София! (СНИМКИ+ВИДЕО)

“Иззет е ДНК материал, по който ще се установи кой е шофирал камиона и кои са били вътре”, уточни Сарафов. “Няма съмнения, че ще установим извършителите на това злодеяние”, категоричен бе той. Ако ДНК анализът покаже съвпадения, ще бъдат повдигнати обвинения. 

"Имаме достатъчно доказателства, че тези лица са съпричастни към престъплението", каза шефът на Националната полиция Атанас Илков. Той потвърди, че вече има четвърти задържан по случая. "Става дума за шофьора на камиона, който е от Бургас. Товарният автомобил, в който са открити мигрантите, също е с бургаска регистрация", уточни Илков.

Един от арестуваните е с няколко досъдебни производства, като по последното има осъдителна присъда от пет месеца, която е излежал.  

ИЗВЪНРЕДНО: Има арестуван за смъртта на 18-те мигранти край София. Собственикът на камиона сигнализирал, че возилото е откраднато

Провеждат се претърсвания на три адреса в София и в провинцията. На мястото на трагедията се извършват процесуално-следствени дейности.