0

Д вете групи, сбили се на 6 март вечерта на бул. "Витоша", са се познавали, съобщава БНТ. Спорът, прераснал в побой, е бил заради момиче, което е бивша приятелка на момче от едната група.

За сбиването са задържани двама, единият е египтянин, а другият сириец. Арестуваният е 16-годишно момче, което е водило групата българи, които са нападнали британските студенти на бул. „Витоша“ в София. Младеж, откраднал мобилните телефони на единия от пакистанците с британско гражданство.

ДИВ ЕКШЪН В СОФИЯ: Мигранти млатиха тийнейджъри на Витошка?! (ВИДЕО)

Групата лица, които е предвождал, също са непълнолетни. Под надзора на прокуратурата ще го обвиним в грабеж, тъй като са отнети вещи от пострадалите. За да покажем, че сме безкомпромисни към саморазправите – особено на етническа, религиозна или расова основа“, обясни старши комисар Мирослав Данаилов. 

СЛЕД ЕКШЪНА С МИГPАНТИТЕ: Над 100 са тикнати в ареста

До грабежа се стига след преекспониране на предишни два инцидента. Между събитията обаче няма абсолютно никаква връзка. Първият от тях се случва на шести срещу седми март. В него потърпевши са също непълнолетни - две момчета и две момичета българи. Те са били нападнати от лица с арабски произход. Двете страни обаче са се познавали, да не казвам дори че са имали приятелски отношения“, посочи Данаилов.

НАПРЕЖЕНИЕ: Какво се случва - 2 мелета между българи и мигранти в София!

Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа. Това посочи междувременно във фейсбук профила си министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. 

„Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа“, подчертава Стоянов. 

Задържани са двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6 срещу 7 март. Те се познават и конфликтът е от личен характер. При втория случай във връзка с нападнатите студенти от Великобритания, е задържан 16-годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи, отбелязва Стоянов. 

„Още през вчерашния ден с мое разпореждане бяха предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София. По време на специализирана полицейска операция в столицата бяха задържани близо 100 души, които бяха проверени и профилактирани“, припомня министърът в оставка. 

По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и "Жандармерията" е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди - независимо дали са със статут на бежанци или туристи, посочва Калин Стоянов. Той отбелязва също, че за реда в бежанските центрове ( какъвто е и този в кв. "Овча купел") се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците. Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие, допълва Стоянов.