0

300 особено опасни психичноболни са на свобода у нас, като общият брой на болните с тежки диагнози е 120 000 души, отчитат психолози. В огромната си част тези пациенти не се лекуват адекватно, а държавата не може да осигури ефективен контрол за тях извън здравните заведения, твърдят лекари.

В рамките на една седмица психичноболен мъж, убил майка си, се оказва излекуван, но само на документи. Преди шест години в семейното жилище Георги Дойчинов пробожда майка си 30 пъти с нож.

"Той е психичноболен, има шизофрения и отказваше да си пие хапчетата, и това доведе до случилото се. След това беше принудително настанен в психиатрия, където е и до днес. Маниите му със заповедите от Русия продължават и до днес", разказа Антония Дойчинова - сестра на Георги.

Антония се свързва с екип на NOVA, тъй като от психиатричното заведение, къде се намира Георги възнамеряват да го пуснат, като посочва, че това ще се случи по усмотрение на директора на болницата. Жената е притеснена, че след решение на съда Георги трябва да се върне обратно в семейното жилище заедно с 10-годишната й дъщеря и болния им баща. 

Разследващият журналист Васил Иванов се отправя към Държавната психиатрична болница в село Карвуна, за да се срещне с нейния директор д-р Нягул Нягулов и да научи как душевноболният е оздравял само за седмица. На място обаче репортерът е погнат от персонала на психиатрията. 

На 22 юли тази година Нягулов внася в съда експертиза, според която Георги трябва да остане на принудително лечение в психиатрична клиника, а само седмица по-късно представя на същия съдебен състав нова експертиза, но с точно обратното заключение, че Георги трябва да бъде освободен и изпратен за домашно лечение. В тази експертиза до подписа на Нягулов фигурира и подписа на пенсионирина психиатърка, която прегледала Геогри по Viber.

След намесата на екипа на телевизията Добричкия окръжен съд отмени решението на съда в Балчик за пускането на Георги за домашно лечение и не уважи втората експертиза на д-р Нягулов. Георги остава за принудително лечение в психиатричната болница - засега, тъй като законът изисква след 6 месеца директорът отново да даде заключението си на съда ... и така на всеки 6 месеца.