0

Н а 4 август е образувано досъдебно производство за двойно убийство, което предвижда както доживотен затвор, така и доживотен затвор без замяна и наказание за лишаване на свобода от 15 до 20 години. Това каза по време на брифинг на държавното обвинение зам.-градският прокурор Христо Кръстев във връзка с касапницата край село Лозен.

ШОКИРАЩО: Двойният убиец от Лозен задушил и момиче с кучешка каишка (СНИМКИ)

Ужасяващото двойно убийство край София- заради пари! (СНИМКИ)

БТА

Кръстев даде информация пред медиите какви действия са осъществени на 4 и 5 август:

На 4 август е извършен оглед на местопроизшествие от 22:10 до 03:50 на 5 август в Бургас, когато е иззет пистолет с пълнител, а в него имало един патрон, както и в цевта на пистолета също е имало патрон. Иззети са дрехи на Чавдар Бояджиев на 34 г., кутия с патрони и банкова карта на убитото момче. 

Вчера дежурен съдия е одобрил протокола за извършените действия. На 05.08 е съставен протокол за освидетелстване на лицето с неговото съгласие. Взети са обтривки от ръцете на Бояджиев, както са иззети съдържанието от поднокътното пространство от двете ръце на обвиняемия. Взет е и клетъчен материал от устната му кухина. 

На 5 август е извършен оглед на местопроизшествието в София, когато е установил, че починалото момиче е на видима възраст  - 20 г., а убитото момчето на видима възраст - 30 г. Направен е оглед в столичния квартал "Дружба", където на улица са намерени вещи на убитото момче. Направени са разпити със свидетели и близките на жертвите и на обвиняемия. Назначена е съдебно-медицинска експертиза на убитите. Телефонът на момичето е открит в квартал "Младост" от близки на момичето.

Оглед е извършен в къщата на Бояджиев в село Лозен. По обувките му е намерено наличие на кръв, назначена е експертиза да се установи от кой е. Назначена е и биологична, и химична експертиза. По ръцете на обвиняемия е установен, че има капсулни частици, което води до извода, че е стреляно с пистолет. 

Оръжието, с което е застреляно момчето, е намерено в автомобила на обвиняемия. На 05.08.2023 г. Бояджиев е привлечен в качеството на обвиняем за убийство на две лица, задържан е до 72 часа. Ще бъде конвоиран до СГС в понеделник, когато ще бъде поискано постоянното му задържане под стража. 

Обвиняемият е дал подробно обяснение как е извършил двете убийствата. Той е разказал и за случай и негова съпричастност през април 2022 г. за извършено от него друго умишлено убийство. През май 2023 г. той е бил признат за виновен, затова, че е извършил в съучастие лека телесна повреда по хулигански подбуди в Несебър. В във връзка със случая има наложено наказание "глоба" от 1000 лв. Бояджиев има и качеството на обвиняем и по друго досъдебно производство, което се ръководи от СРП и касае причинена смърт по непредпазливост, за което се предвижда наказание за лишаване от свобода до 5 г.

Кръстев обясни, че веднага СГП е изискала материали от СРП, за да се извърши преценка за изземване на делото по компетентност, и за да се извърши проверка на разследващите органи, работили по делото.

Заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев коментира, че първата жертва е ученичка на 18 г. в столично  Тя е била убита в късните часове на 3 август. Не по-късно от 4 часа е извършено второто убийство - мъж на 27 г. Убийствата край село Лозен са извършени с огнестрелни оръжия, "по особено жесток начин", заяви Живко Коцев.

БТА

По думите му задържаният за деянието е направил пълни самопризнания.

През април миналата година задържаният е извършил убийство по непредпазливост на 22-годишна жена, но е освободен с мярка подписка. В момента делото е на производство, то е стартирало в сектор "Разследване" към 8-о РУ, но е прехвърлено към отдел "Разследване" към СДВР. Откриваме сериозни пропуски по разследването, снели сме доверието от 8-о РУ и сме поискали освобождаването от длъжност на неговия ръководител, заяви Коцев.

Заместник-директорът на СДВР Мирослав Данаилов заяви, че майката на убитото момиче е подала сигнал в 8-о РУ, че е изчезнала на 4.08. 2023 г. Тя е била изключително разтревожена. Последната информация, която имала за дъщеря си, че предния ден около 20 часа е излязла от столичен мол и се е качила в автомобила на мъж с прякор "Чоби". 

БТА

Извършителят на двойното убийство е задържан на входа на Айтос, у него е открито огнестрелното оръжие - пистолет със заличени номера, както и дебитна карта на една от жертвите, заяви Михаил Наумов, началник на сектор "Престъпления" против личността в ГДНП.

БТА

Мирослав Данаилов разясни, че действията по разследването за започнали след получената информация в Бургас. Открити са труповете, както и телефонът на жертвата Иво Колев край Пазарджик. Лицето впоследствие е конвоирано до СДВР, където е направил самопризнания.

По думите на Живко Коцев мотивите за двете престъпления са "чисто користни", той не е бил удовлетворен, че не е получил поисканите парични средства и от двете жертви. Убитото момиче е било поискало за сексуално сношение 2 хиляди лева, а той се е възмутил и е причинил смъртта. "Това младо момиче и Бояджиев са качвали сексуални клипчета в сайтове и тук е възникнало раздор между тях за парите", каза той. "По отношение на второто убийство - Бояджиев дължал 10 хиляди лв. на убитото момче, той поискал нова среща, за да моли за 15 хиляди лева, за да напусне България през Турция и да се включи във военните действия между Русия и Украйна", това твърди той. Самият Бояджиев признал, че има огромен финансов дълг от 150 хиляди лева към различни финансови кредитни институции. 

Христо Кръстев разясни, че тепърва ще се разследва дали обвиняемият се е занимавал с разпространение на наркотични вещества.

От брифинга стана ясно, че и двете жертви са знаели какъв е начинът на живот на обвиняемия, каква е неговата биография и как си е припечелвал парите. И тримата са се познавали много добре.