0

Д иректорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова е задържана за 72 часа.

Заедно с още трима души Банкова е обвинена за участие в престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, съобщи адвокатът ѝ Аделина Натина.

РАЗКРИТИЯ СЛЕД АКЦИЯТА: Парите от кока плащали изборите!?

По-късно информацията бе потвърдена и от прокуратурата.

Освен Петя Банкова, с обвинения са и соченият за контрабандист Никола Николов - Паскал и баща и син - Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Бащата - Марин Димитров е бивш директор на Агенцията по рибарство и аквакултури, информира Националната телевизия.

Обвинението срещу четиримата е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, съобщиха от прокуратурата.

АКЦИЯТА НА ДАНС И "АНТИКОРУПЦИЯ": Напълниха ареста с митничари!

Говорителката на Банкова посочи още, че в неформален разговор служители от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) са ѝ казали, че е правен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, който по-рано днес стана известно, че Коцев е подал оставка.

Междувременно от прокуратурата добавиха, че в хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др

Според обвинението престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Адвокат Натина посочи, че Банкова не познава хората, с които е обвинена, че е участвала в престъпна група. Като уточни, че тя е назначена в Агенция „Митници“ на 8 август 2023 г. Също така добави, че не е посочен лидер на престъпната група, а тримата обвиняеми с Банкова са задържани.

Тя потвърди, че при вчерашната акция са арестувани десет човека, но само четирима имат обвинения и не е ясно какво се случва с другите. Натина посочи, че заместникът на Банкова - Людмил Маринов, е освободен.

Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов бяха задържани първоначално за 24 часа заедно след още петима души

Преди ден ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията проведоха акция в Агенция „Митници“.

Централното управление на Митниците в столицата бе "окупирано" от полиция и жандармерия. Служители на Комисията за противодействие на корупцията и ДАНС влязоха във висшите офиси на агенцията.

Днес премиерът в оставка Николай Денков коментира, че "от доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици."

"Откакто беше назначена новата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. Затова за мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици", каза още Денков и допълни: "Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици".

Късно снощи депутатите решиха временна комисия да разследва корупционните практики в агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.