0

С лед проведената в сряда акция на ДАНС и Антикорупционната комисия бяха задържани седем души по разследване на организирана престъпна група (ОПГ) за контрабанда, подкупи и пране на пари, като сред тях имаше информация, че са и шефката на агенция "Митници" Петя Банкова и нейният заместник Любмил Маринов. 

Пред БНТ адвокатът на шефката на Агенция "Митници" Аделина Натина заяви, че има данни, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, щели да се използват за купуване на избори.

"Данните, които има г-жа Банкова, е, че тези пари е щяло да се използват за купуване на избори - от кого нямаме информация. Предвид вчерашната акция едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата", подчерта адвокатът й.

На въпрос задържана ли е шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова - адвокатът й Аделина Натина отговори: "Няма официално връчена заповед за арест, но на лицето се дават призовки, което налага да се яви на призовките. В рамките на днешния ден ще има развитие на ситуацията. Вече е докладвано в прокуратурата, която трябва да прецени всички факти и обстоятелства, има ли извършени нарушения и ако има, какви са те.".

Бургас е портът за кокаина в Европа!

Натина подчерта, че е присъствала на всички обиски. "В дома на г-жа Банкова бяха иззети бележки, които тя магистратура по психология учи, бележки нейни и понеже и съчетава и курсове за чужди езици - бяха иззети такива нейни записки и най-интересното договорът за потребителски кредит на съпруга ѝ. От офиса ѝ бяха иззети писмени бележки, които тя си е водила във връзка с работата й срещу контрабандни канали, корупционни практики. Тя е уволнила и отстранила от работа 20 човека, които са били свързани с Паскал."

Според адвоката на Банкова личен конфликт с шефа на ДАНС Пламен Тончев е в основата на спецакцията.

"Като служител на ДАНС е отказала да изпълнява незаконни според нея заповеди на г-н Пламен Тончев, заради това напуска ДАНС по нейно желание. Предвид този личен конфликт, смятаме, че това е едно от основанията за претърсванията."

НИКОЙ НЕ ГО ТЪРСИ: Кокаиновият кораб акостира във Варна!

Премиерът в оставка Николай Денков също заяви, че от доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. "За мен е много странно точно Петя Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват, защото си върши работата. Откакто беше назначена тя начело на Агенция "Митници", има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има "сляпо петно" по отношение на корупцията", допълни той. И уточни, че никога не е говорил с Банкова, но я определи като човек с отлична репутация.

ИЗНЕНАДА: Главният секретар на МВР аут от поста!

Денков обясни, че е поискал официално информация от ДАНС по казуса. "За да я получа, трябва специално разрешение от СГП, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите. Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност", посочи той.