0

П ристанището в Бургас е една от входните врати за внос на кокаин от Латинска Америка в Европа. България пък се смята за транзитен пункт по пътя на белия прах независимо от мерките, които страната ни предприе през последните години срещу трафика на дрога.

НИКОЙ НЕ ГО ТЪРСИ: Кокаиновият кораб акостира във Варна!

До подобен извод стига и материал в американския вестник „Вашингтон Поуст“, посветен на задържаните у нас 169 кг кокаин за 7 млн. долара, пристигнали заедно с контейнерите с банани от Еквадор.

Фолио

Бананите, насочени към Европа, се пакетират в плантациите на разположената между Колумбия и Перу държава. Често плантаторите са свързани с наркокартелите, част от които е еквадорската банда „Лос Чонеро“. Членовете й стопанисват камионите, които откарват в огромни складове плодовете в района на пристанището Гуаякил. Там се пакетират и прехвърлят в морски контейнери. Често покрай кашоните с банани се зареждат и грижливо опаковани във фолио пакети с кокаин. През февруари голямо разследване на Европол, водено от Испания, включващо Еквадор, доведе до нанасянето на голям удар върху високорисковата мрежа за трафик на наркотици от Латинска Америка. В координация между центровете, създадени в Марбея, Испания, и Кито, Еквадор, бяха спрени няколко мащабни пратки с кокаин, зареден между кашоните с банани.

Картели

Установено е, че картелите от Колумбия организират вноса на кокаин в Еквадор, където се пакетира заедно с бананите, след което с кораби пристига за разпространение в Европейския съюз. Оперативната информация сочи, че съдействие по пътя на кокаина се получава от балканските картели, в които има предимно българи, сърби и албанци. Месечно в Европа по тази схема се внасят около 4 тона кокаин. Организацията използва еквадорски компании за плодове като параван за внос на кокаин в ЕС, използвайки различни методи за доставка. Често по-малки количества кокаин се укриват в пратките с банани, вариращи от 15 до 40 кг. Ако пакетите с бял прах минат няколко пъти, вече се пускат и по-големи – както е в случая с Бургас, където бяха открити 169 кг. Картелът „Лос Чонеро“ организира транспортирането на големите пратки кокаин от пристанището на Гуаякил до европейски пристанища. Вносителите на цитруси отричат да са замесени в трафика. Същото е и с вносителя за България на банани, която е много добре позната фирма, но към момента няма обвинени нейни служители.

Проверка

Банановата пратка с кокаин е престояла на Западното пристанище в Бургас близо една седмица. Контейнерите със стоката били разтоварени на кея на 19 март под носа на пристанищните власти и изтипосани директно на терминала под открито небе. Подобна гледка не е никак необичайна. Пристанищният терминал е мястото, на което обикновено се разтоварват всякакъв вид товари. Те се освобождават, когато пристигне представител на фирмата получател. Едва тогава митническите власти извършват проверка и освобождават стоката, разясниха запознати с разследването. Понякога част от разтоварените контейнери се реекспортират за трети страни. Разследващите в момента проверяват дали контейнерите с банани и кокаин са били предназначени за реекспорт, или е трябвало да останат за вътрешния пазар. Корабът „Мадисън II“, който разтовари контейнерите, се появи на пристанище Варна същия ден, в който българските власти оповестиха пресичането на опита за трафик на кокаин. Плавателният съд е отплавал от Бургас към пристанището в Батуми, Грузия, след което се е върнал на рейд във Варна. На следващия ден отново отплавал и последните дни е акостирал пак край бреговете на Грузия. „Мадисън II” плава под либерийски флаг. Така и не е бил проверяван, както и екипажът му от пристанищните власти в България.

Докер сви кашон цитруси, пълен с 2 кила дрога

През август 2019 г. на бургаското пристанище бяха открити 70 кг кокаин отново в пратка с банани от Еквадор. Пакетите с дрога на стойност над 5 млн. лева бяха скрити в част от кашоните с плодовете. Крадливият работник Ахмед Али успя да задигне единия от кашоните, в който имало 2 кг кокаин за около 380 000 лева. По-късно дрогата бе открита под спалнята на Ахмед, а докерът получи 2 години и 10 месеца затвор.

Розите на пазара идват у нас по същата схема

Подобно на кокаина от Еквадор у нас пристигат и любимите цветя на дамите за 8 март - розите. Вносните цветя от Южна Америка се продават по 7 лева за бройка, показа проверка на „Телеграф“. Търговците ги внасят заедно с контейнерите с банани и така им излиза двойно по-евтино, обясниха запознати.