0

З ащитници на животни излязоха тази сутрин пред Община Благоевград. Те са възмутени от жестокото и нехуманно отношение на общински служители към кучетата и искат наказания за виновните. Вчера полицията задържа служители на Oбщински инспекторат Благоевград, превозвали упоени четириноги, предаде БНР.

Сред закопчаните за 24 часа са четирима мъже и една жена, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Благоевград. Оттам посочват, че на 12 юли е образувано досъдебно производство за извършено престъпление във връзка с постъпил сигнал в дирекцията, че от неустановена дата до 12 юли е проявена жестокост към гръбначно животно – куче. Деянието е извършено от лице, което осъществява дейност, свързана с отглеждане на животни. 

По време на акцията на полицията в Благоевград е установено нерегламентирано транспортиране на упоени бездомни кучета от приюта в Благоевград към  ветеринарна клиника в Дупница.  Операцията е била разпоредена след няколко сигнала, че служители на общинския инспекторат и работещи в приюта в Благоевград са умъртвявали или упоявали бездомни животни, под предлог, че ги изпращат за лечение и диагностика към ветеринарна клиника в Дупница, съгласно подписан договор между ветеринарния лекар и общинския приют. 

В района на митническия терминал е бил спрян  лек автомобил, в чийто багажник са открити две упоени кучета. Превозното средство, с което те са транспортирани, не е специализирано и не е собственост на приюта, а е частен автомобил. Въпреки, че при проверката е бил представен протокол и разрешение за превоз на бездомните животни, полицията е задържала за 24 часа четиримата мъже и жената, най- вероятно управителката на приюта.

Сигналът е подаден от Иван Хамбарджийски, като имат достатъчно доказателства. Tой заяви за Радио Благоевград, че от месец следят случая за служителите, които изнасят кучета от Благевград към други общини. Защитниците на животни искат наказания за виновните и за тях решението е затвор за тези хора.

"а Елена Панчева случаят от вчера е напълно очакван заради практиката на този екип. "Директор Владимирова, нейният мъж Георги Ценев и ветеринарят д-р Пламен Василев имат дълга история. Работили са в приюти Дупница и Перник. От Община Перник получихме официален документ, в който се казва, че изпълнението на служебните задължения е недостатъчно ефективно за овладяване на популацията. Ловецът на кучета Георги Ценев има цинично и жестоко отношение към животните и трябва да му бъде забранено да работи с тях. Този официален документ беше лично предаден на кмета Илко Стоянов и въпреки него той назначи този екип", категорична е Панчева. 

Очакванията са да се вземат предвид доказателствата и виновниците да бъдат осъдени.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов, който е в отпуск, реагира остро срещу полицейската акция с позиция във Фейсбук  и я определи като "наказателна "ченгесарска" акция  срещу него в предверието на местните избори". Според него всички действия са били законни и  категорично не става дума за евтаназиране на кучета, или  преместването им в друга община. 

В социалните мрежи стотици хора осъдиха политиката на общината за справяне с проблема  "бездомни кучета" и поискаха оставката на кмета.

По случая е образувано досъдебно производство, като е сезирана и прокуратурата в Благоевград.