0

В петък стана ясно, че дванадесетокласник от Френската гимназия е влязъл в час с газов пистолет, сред проверка от страна на полицията се оказа, че момчето има разрешително за притежание на оръжие. Неговите съученици публикуваха в социалните мрежи своя позиция, в която казват, че това не е първият случай, в който момчето влиза въоръжено в час, както и че има проблемно поведение. Според разказа на момчето, стояло зад него, младежът е влязъл в часа, седнал е на чина и е започнал да си рови в раницата, предаде Нова телевизия.

"Обърна се, извади си нещо от там и видях с крайчеца на окото ми, че си рови в шапката. Вече беше преместил другото в раницата. Мъгляво ми е, не съм сигурен за момента, когато видях оръжие. Поисках да изляза до тоалетна и бях в паника какво да правя. Същевременно друг съученик беше вече излязъл и ме прикани да дойда с него до ръководството, за да ги информираме", спомня си той. 

Съучениците му споделят, че многократно момчето е давало индикации за личен проблем и особености около поведението му. "Пречи на работата в час още от миналата година, има агресивно поведение и се държи неадекватно. Този проблем беше неглижиран доста дълго и се чувстваме несигурни в учебната среда.  В конкретния час не ни е заплашвал, но ни притесни скришното зареждане на пистолета. Той не знаеше, че знаем, докато не дойдоха да го изведат", разказа очевидка. И допълни, че е чувала да носи ножове и боксове.

Друга негова съученичка твъди, че има информация за лични проблеми на момчето с доста хора. Според младежите края на декември е бил отстранен след съвет, но не знаят защо.

Директорът Емилия Богданова споделя, че няма причина за притеснения, защото е ограничен достъпа в гимназията. "Има турникети, децата влизат с карти. Ученикът е отстранен от училище с моя заповед. Със самия ученик се работи от около година по неговото емоционално нестабилно поведение. Нямам отговор от семейството и социалните служби, които съм уведомила. Още през ноември ученикът има предупреждение за преместване. Това е първият случай, в който е отстранен. Не получихме никакво съдействие от страна на родителите, три пъти сме писали до социалните, няма никаква реакция. Нямам право да го преместя, защото е в 12 клас, родителите се опитват от два дни да му намерят ново училище, но не успяват. Ако родителите присъстват на педагогическия съвет, той може да мине на индивидуално обучение", обясни тя.