0

К омисията за защита на потребителите е санкционирала продавач на балон с неясно съдържание. Това е причината от КЗП и полицията да започнат проверки по парковете.

Както "Телеграф" писа през март месец, институциите най-вероятно са се задействали след инцидент с малко дете. Припомняме че, момчето влезе в болница със сериозни изгаряния, след като балон, купен на 23-ти март от будка в парка в кв. "Овча купел", се пука и възпламенява в дома на малчугана. За инцидента бе разказано от неговата майката, която в поста си отбелязва, че са подадени жалби към Комисията за защитя на потребителите (КЗП) и полицията. 

"Във връзка с постъпила жалба в Комисия за защита на потребителите /КЗП/, касаеща продажба на детски балон, пълен с неясно съдържание, закупен в парк "Овча Купел", гр. София, длъжностни лица на Регионална дирекция София при КЗП, извършиха проверка. В хода на проверката е установен търговецът извършващ продажбата на балоните, на който е съставен АУАН за извършени нарушения на ЗЗП, както следва: липсва информация за производител и вносител и липсват обявени цени на предлаганите за продажба стоки. Предвид това, че предлаганите за продажба стоки са предназначени за най-малките и рискови потребители – децата, КЗП организира съвместни проверки със СДВР на търговците, предлагащи за продажба балони в парковете на територията на град София, считано от 23.05.2023 г. до 25.05.2023 г. включително", съобщават от комисията.

Ще бъде осъществен контрол на търговците, предлагащи за продажба балони на следните локации: Борисовата градина, Южният парк, "Заимов", "Възраждане", Северният и Западният парк.