0

21-годишният Урош Блажич, който уби 8 души и рани 14 при стрелба в училищен двор край Младеновац е пристигнал в село Грошница край Крагуевац с таксиметрова кола, след като отвлякъл шофьора й. Той е задържан в къщата на неговия чичо, където униформените са открили голямо количество оръжия и боеприпаси.

Органите на реда се натъкнали на четири бомби, калашник и голямо количество боеприпаси за тях. Това са оръжия, за които не е имало как да получи разрешително, за това ги укрил.

Блажич е арестуван в 8.20 часа местно време в петък сутринта след няколкочасово издирване. След като бомбите са извадени от жилището достъпът до част от селото беше разрешен за местните жители и журналисти.

Към момента не е ясно дали младият мъж е имал съучастници. Това ще се установи при по-нататъшното разследване. Ще се разбере и какви са мотивите за нападението. Деянието беше определено като терористичен акт от вътрешния министър на страната Братислав Гашич. 

По-рано през деня президентът на страната Александър Вучич заяви, че ще разоръжи сърбите.

„За тези, които не изпълнят задължителното закупуване на оръжие, всички хора, които имат оръжие, не говоря за ловно оръжие, ще минат на ревизия. Ще увеличим почти двойно санкциите за незаконно притежание на оръжие.  Разоръжаване на Сърбия“, заяви държавният глава.