0

С офийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 37-годишен мъж, проявил особена жестокост към куче, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

За времето от 23,45 часа на 23.10.2022 г. до 02,42 часа на 24.10.2022 г. в кв. „Карпузица“ в гр. София, обвиняемият З.Ш. е проявил жестокост към гръбначно животно, като му е причинил тежко или трайно увреждане. Деянието е извършено по особено мъчителен начин за животното и с особена жестокост.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 325б, ал. 2, т. 2, вр. с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“  от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лева. С постановление на наблюдаващ прокурор З.Ш. е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Жената, подала сигнал до Animal rescue за кучето Мечо и жестокостта, която му бе причинена споделя пред Нова телевизия, че не познавала мъжа, преди да намери Мечо „пребит и в ужасяващо състояние, оповръщан”. По думите й всички хора от квартала знаели за деянията на мъжа, но се страхували и мълчали.

Два поредни дни хората от столичния квартал „Карпузица”, в който живее въпросният мъж, се събираха на символичен протест в подкрепа на пострадалото куче и с искания той да получи наказание за своите действия. Те казват, че в продължение на много време са чували скимтене на животни. Соченият за извършител на престъплението е на 37 години, има криминална регистрация за шофиране в нетрезво състояние.

Жената разказа, че е изчезнало и друго куче от квартала - Макс. Хората в „Карпузица” и друг път са ставали свидетели на насилие над животни – бесени котки, разчленени кучета, казва още анонимната жена.