0

С игнал за пребито куче взриви социалните мрежи. На кадри от охранителни камери се вижда как мъж примамва с храна животното. На сутринта то е намерено изпотрошено в безпомощно състояние, след като бива изхвърлено от същия мъж.

„Кучето Мечо претърпя операция и се възстановява. За съжаление, всеки ден получаваме сигнали за пребити животни. Подали сме сигнал към Прокуратурата. Тече разследване”, обясни в ефира на „Здравей, България” Пламена Дочева от Animal Rescue.

"Инцидентът се е случил преди около 3 седмици, с нас се свързаха хора, които са го намерили сутринта. Казаха ни, че има куче при тях в тежко състояние, което е изгубило доста кръв и е било абсолютно неподвижно. Имаше порезни рани, преден счупен крайник, други наранявания, отоци по себе си", казва тя.

От организацията разказват, че в началото са помислили, че травмите му са от инцидент с кола, но след това са получили десетки сигнали, че състоянието на кучето е вследствие на жестокост от човек. "От записи става ясно, че става въпрос за човешко насилие", заяви Дочева.

"За нещастие всички хора, които познават и кучето, са били свидетели през годините на доста подобни случаи от въпросния човек, това не е единствен случай на насилие срещу животно, извършено от него", разкрива тя.

"Мечо е около 10-годишно куче, много мил и гушлив", описват го от организацията. Предстои му дълго възстановяване, някои от травмите му ще останат за цял живот. Ще се търси осиновител на животното.

В социалните мрежи възмутени потребители разкриха самоличността на човека, дори се заканиха на протест пред дома му в специално създадена група  за Мечо. Непрекъснато се споделя и видеото със зверството срещу кучето, което има хиляди гледания.

Ето как съобщиха вчера във Фейсбук от Animal Rescue за насилието: 

"София. 12 без 15 през нощта. 
Човек излиза от дома си и примамва с храна бездомно куче. 
Кучето подтичква след него, щастливо размахало опашка. 

Четири часа по-късно, същият човек се появява. Носи кучето на ръце и го захвърля край пътя. Кучето не помръдва. Вече не тича, защото има счупени кости и множество порезни рани. Не маха с опашка, защото изпитва неистова болка . 
Там го намират сутринта съседи. 
Кучето е Мечо. 
Десетина годишно момче, обичливо и добронамерено. 
Сега Мечо е при нас. 

Направихме малко разследване. Издирихме и изгледахме видео записите от околни охранителни камери. Не бяхме готови за това, което видяхме.
Задавахме въпроси и получихме ужасяващи отговори. 

Свидетели разказват, че това насилие продължава от години. Че са чували писъците на безброй кучета и котки, че са намирали осакатените им трупове. Че са търсили съдействие от полицията, но не са го получили...

Ние вярваме, че за да заработи системата, трябва да я накараме да работи. Предадохме на полицията записите от камерата, имената на десетки свидетели (сред тях и деца, видели и чули неща, които никой не трябва да вижда и чува); епикриза от Централна ветеринарна клиника, където настанихме Мечо за денонощно наблюдение през първите няколко дни, след намирането му. Епикриза, в която се констатират счупените кости и порезните рани.

И докато заедно с доктор Златинов се борим за Мечо, очакваме с нетърпение полицията и прокуратурата да си свършат работата по начин, който да прекрати тази чудовищна жестокост, продължила дълго и отнела незнайно колко животи.
Защото, според законите на България, насилието срещу животни е престъпление. И е време за престъпленията да има наказания".