0

С ветът следи с тревога трагедията с иранския президент.

Бият се различни версии, теории и конспирации за вертолетната катастрофа и гибелта на Ебрахим Раиси.

ПРИ КАТАСТРОФАТА С ХЕЛИКОПТЕРА: Иранският президент е загинал!

Все още няма категорична информация за причината за катастрофата с хеликоптера, превозващ иранския президент. Основните версии засега остават три - лоши метеорологични условия, намеса от чужда служба или вътрешнодържавно разчистване на сметки.

Хеликоптерът Bell 212 е цивилната версия на UH-1N Twin Huey от епохата на войната във Виетнам. Понастоящем моделът се използва широко в световен мащаб както от правителства, така и от частни оператори. Bell 212 е предназначен да бъде адаптивен към всякакви ситуации, включително превоз на хора, разполагане на въздушно противопожарно оборудване, превоз на товари и оръжия, припомня NOVA.

Иранският модел, който катастрофира в неделя, е бил конфигуриран да превозва правителствени лица. Според сертификата му към Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз той може да превозва 15 души, включително екипажа. Според различни източници конкретната машина е произведена през 90-те.

Последната фатална катастрофа на Bell 212 беше през септември 2023 г., когато частен вертолет се разби край бреговете на Обединените арабски емирства, а в Иран - през 2018 г., при който инцидент загинаха четирима души.

Според кадрите и информацията, разпространена от властите в Иран, мястото, където са открити останките от вертолета, е стръмно, а вчера склоновете са били покрити с мъгла. Именно тя е официалната причина за катастрофата.

„Просто мъглата захлупва – идва не отдолу, а отгоре, като чадър. Предполагам, че има наченки на резки промени на метеорологичната обстановка, които са затруднили пилотирането”, коментира Христо Христов от Националния борд за разследване на авиоинциденти.

По думите му пилотът трябва да е запознат предварително с атмосферните условия. А въпреки почти напълно унищожения корпус, този модел разполага с черна кутия. „Предполагам, че ще се намери. Тя има много силна защита. Данните могат да бъдат разчетени веднага”, уточни Христов.

Международните санкции затрудняват доставките на резервни части, а повечето машини във военновъздушния флот са отпреди Ислямската революция от 1979 г. Жертвите в страната при авиоинциденти са над 1755. И докато версията на официалните ирански власти за катастрофата с Ебрахим Раиси е мъглата, журналистът Мохамед Халаф добави още две възможни.

„Самата радикална среда в Иран. В същото време не можем да изключим и друга версия, която ни води към Израел”, допълни той.

Според журналиста в близост са и бази на Тел Авив. „На мястото, на което e бил той на посещение, се намират военните бази на Израел в Азербайджан”, обясни Халаф.

Без отговор остават и въпросите защо беше обявено, че разследването вече е приключило и защо другите два вертолета, ескортирали този на президента, не са съобщили точното място на инцидента.

„Едните казват, че знаят къде се намира хеликоптерът, а другите – че все още не са стигнали до мястото. Имаше много объркване във версиите, които бяха дадени от режима”, каза още Халаф.