0

А мериканското разследване по най-голямата криптоизмама в света - OneCoin на българката Ружа Игнатова, е намерило "ключов герой", който е отговарял за физическата сигурност на "криптокралицата", но досега той официално не е бил споменаван, става ясно в ново разследване на Би Би Си по темата.

ТАЙНИТЕ НА КРИПТОКРАЛИЦАТА: Къде е криела крадените милиони Ружа Игнатова?

Според агентът на Служба за събиране на данъци Ричард Райнхард, който е започнал разследването по случая "OneCoin" заедно с ФБР, Игнатова е плащала на този играч внушителната сума от 100 000 евро на месец за протекции. 

По думите му разследването е установило, че въпросният "пазител" на Игнатова е Христофорос Никос Аманатидис-Таки - известна фигура от българския ъндърграунд.

НЯМА БЯГСТВО ОТ ТЕМИДА: Осъдиха българка за участие в криптоизмамите на Ружа Игнатова

"Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Това съвпадна с информацията, която вече имахме - адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура", коментира разследващият.

По думите му макар да не е известно как двамата са се запознали, нито дали Таки е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници са потвърдили, че той е имал близки лични отношения с Игнатова и е бил кръстник на дъщеря ѝ.

ИЗЧЕЗНАЛАТА КРИПТОКРАЛИЦА: Издирваната от ФБР Ружа Игнатова претендира за най-добрия пентхаус в Лондон

В разследването си Би Би Си споменават също така, че според документи на Европол една от фирмите на Игнатова е замесена в продажбата на апетитен парцел по българското Черноморие на съпругата на Таки.

Името на Христофорос Аманатидис се появява не за пръв път по темата за OneCoin и криптокралицата.

РАЗКРИТИЕ: Ружа Игнатова била в Дъблин, преди да изчезне

Ричард Райнхард смята, че Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, свързващи потенциалната ѝ смърт с Таки, според него версията съответства на начина, по който наркокартелите действат.

"Знаейки колко жестоки са картелите, ако Таки е сметнал, че Игнатова е заплаха за него, по-скоро би я отстранил, вместо да остави да бъде заловена", посочва бившият разследващ. Въпреки това от Би Би Си не са сигурни за смъртта на криптокралицата.

Кралицата на криптовалутите: Гърция с операция по залавянето на Ружа Игнатова

"Екипът на Би Би Си проучи различни наблюдения и сигнали за местонахождението на Игнатова след предполагаемото ѝ убийство - включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето ѝ през 2022 г.", се посочва в разследването.

"Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са само още една брилянтна маневра, която да отблъсне всички от следата. Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да се скрие", допълват още от медията.

Оттам също цитират и Райнхард да казва: "ФБР "не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление". По думите му ФБР биха отстранили някого от списъка, само ако има категорично доказателство, че е мъртъв.