0

Б ащата на детето от куфара, което бе убито от Герман Костин, си търси 1,2 млн. лева от убиеца. Вадим Плотников е предявил граждански иск в Софийския градски съд, съобщиха за „Телеграф“ от институцията.

Ищецът твърди, че Костин го е завлякъл с пари за покупката и строежа на имоти в град Керения, Алеанджак и Ешилтепе в Северен Кипър, както и за покупко-продажба на имот в София. Заедно с това Плотников настоява да му се изплатят и лихви. Магистратите ще заседават в средата на декември.

Зверство

5-годишният Никита Плотников бе убит през пролетта на 2015 г. Момченцето беше удушено, а телцето му бе натъпкано в куфара на собствената му майка. След това убиецът хвърлил куфара в Искъра край Пасарел. За зверството Костин отнесе 20 години килия на първа инстанция. Останките на майката на момченцето - Ана Леонтиева, пък бяха открити край Приморско същата година. Костин не получи обвинение за смъртта й, тъй като от тялото й бяха останали няколко кости и разследващите не можаха да докажат, че смъртта е причинена насилствено.

Мотив

Според разследващите мотивът за зверството са именно парите на Вадим Плотников. Руснакът и жена му инвестирали много пари в строежа на имоти в Кипър. Строителният предприемач Костин с охота приел поръчките. Малко по-късно Ана и малкият Никита се преместили в Кипър, където жената на Плотников да съблюдава строителните дейности. Времето минавало, а имотите така и не се появили. В това време между Ана и Герман се зародила интимна връзка, твърдеше разследването. Рускинята се развела с таткото на Никита и се преместила заедно с Костин и детето в България, твърди обвинението. Когато Леонтиева започнала да задава въпроси за инвестираните от нея и бившия й мъж пари, изчезнала безследно. Техният наследник също. Костин е осъден за убийството на детето само на първа инстанция. Процесът пред САС все още не е стартирал.