0

13 години ще лежи зад решетките при първоначален „строг“ режим 39-годишният бизнесмен Владимир Василев, умъртвил 35-годишния Станимир Иванов-Стамбето в Стара Загора на 24 март, постанови Окръжен съд-Стара Загора.

Разширен съдебен състав призна подсъдимия за виновен, но го оправда по първоначално повдигнатото му обвинение, че убийството е било предумишлено.

Скандал

Убийството стана посред бял ден при скандал през март 2021 г. в офиса за бързи кредити на Василев. Около 17 часа на 24 март Стамбето имал среща с Владимир и брат му, с които въртял общ бизнес от известно време. По някое време проехтели изстрели, а Иванов паднал мъртъв. Бил убит с два куршума в главата. Записи от охранителни камери няма, тъй като в този момент те били изключени. След патакламата Владимир сам се обадил на 112, казвайки какво е сторил. При убийството е използвано законно притежаван пистолет „Берета“.

Недоволство

Близките на жертвата са потресени от решението на магистратите. Според тях убийството е умишлено. Категорични са, че Владимир е извикал Станимир във въпросния офис именно с цел да го убие. Те са категорични, че ще обжалват наложената присъда. 100 000 лева на майката на Стамбето трябва да заплати бизнесменът, както и по 60 и 80 бона съответно на баща му и съжителката му. Василев е известен като притежател на над дузина фирми с различна дейност, но в последните години се занимавал основно с бързи кредити. Семейството му притежава множество недвижими имоти. Решението на магистратите не е окончателно. Предстоят още две инстанции.