2

“Г-н полицай, с какво сърчице ми застреля детенцето? Само това искам - в очите да ме погледнеш и да ми кажеш. Аз съм майка, която е отгледала това дете сама. И не съм го възпитавала по този начин. И ти нямаше правото да му отнемеш живота така”. С тези думи майката на момчето, застреляно от униформен при преследване с полицията, се обърна към служителя на МВР, произвел фаталния изстрел. Майката на заподозрения в грабеж Светльо - Мария, говори пред камерата на NOVA.

СЛЕД ОПИТА ЗА ГРАБЕЖ В СОФИЯ: Заподозрените били стари познайници на властите

Полицаят, ранил фатално крадец миналата нощ в София, е стрелял от около 100 метра, и то след предупреждения и изстрели във въздуха. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата и столичната полиция.

„В нощта на 17 срещу 18 септември в 4 РУ е получен сигнал за извършен грабеж над две момичета от три непознати лица. Пострадалите са дали конкретно описание на извършителите и незабавно е изпратен полицейски екип. По-късно постъпва нов сигнал в близост до бул. „Черни връх”. Екипът предприема действия по издирване и установява, че лицата се качват в автобус. Успяват да спрат превозното средство и залавят едното лице в автобуса и две, които се опитват да избягат. Единият полицай тръгва след бягащите и предупреждава няколко пъти, че ще стреля. Възпроизведени са два контролни изстрела, след което същият служител стреля по бягащото лице. Установява, че лицето е простреляно и не се чака линейка - полицейският автомобил и го откарва в болница „Токуда”. Лекарите установяват, че лицето е починало". Това каза директорът на СДВР Любомир Николов.

"Искам да заявя, че полицаят, възпроизвел изстрела, е награждаван безупречен служител със седем години стаж в МВР, на 33 г. Във връзка със заловените лица мога да кажа, че това са наши стари познайници. Установихме, че те са извършители на множество грабежи. При нападенията са използвали метални и гумени бухалки, за да наранят жертвите си”, каза още Николов. 

СТРАШЕН ЕКШЪН: Гръмнаха маскиран младеж, опитал да влезе в столичен бизнес център

„Софийската градска прокуратура е получила сигнал от МВР за причинена смърт на мъж по време на полицейска операция. Наш служител е извършил незабавните следствени действия. Иззети са три гилзи. На 100 м от тях е имало следи от кръв. Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Пробите на униформените за наркотици и алкохол са отрицателни”, заяви Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София. Той добави, че са установени частични видеозаписи от момента на стрелбата.

„На един от видеозаписите се вижда, че полицейският служител, спира и заема поза за произвеждане на изстрел. Той не тича и не произвежда хаотично изстрели”, посочи заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев. И допълни, че има още неразпитани свидетели.

„Данните за произведените изстрели са от полицейски служител от мъжки пол, не от женски пол. Дали ще бъдат повдигнати обвинения ще се прецени, след като се съберат доказателства. Тук всеки един малък детайл може да промени заключението”, посочи Кръстев.

„Наред със следственото дело, СДВР извършва и вътрешна проверка, която ще уточни всички факти и обстоятелства. Нямаме категорични данни каква е входната рана на пострадалия – дали е в гръб, или в предната част на тялото”, добави Николов.

По информация на NOVA полицаят носил у себе си и личното, и служебното си оръжие. Пред следствието той разказал, че е стрелял със служебния пистолет.  На брифинга пред медиите от МВР и Прокуратурата коментираха и разследванията по опита за атентат срещу вече бившия главен прокурор Иван Гешев и това срещу бизнесмена Васил Божков.

Наблюдаващите прокурори отказаха да предоставят каквато и да било информация относно взрива срещу Гешев. "Това е изрично настояване на Европол, с които работим съвместно", каза Христо Кръстев. Относно разследването срещу Васил Божков, заместник-градският прокурор заяви, че наблюдаващият прокурор следва да прецезира обвиненията. После предстои предявяване на материалите по разследванията и решение дали ще се повдигне обвинение. Междувременно Божков остава под домашен арест.