0

Б ащата на загиналия в тежка катастрофа през 2020 г. Тошко Бараков – Тодор, е имал намерение да вземе момчето при себе си във Франция, за да го научи на занаят. Това заявиха вчера пред Окръжен съд-Пловдив близки на почерненото семейство. Жестоката катастрофа обаче осуетила бащините планове. Бащата Тодор бил съсипан. „Все едно го нямаше, плачеше, беше се затворил в себе си“, разказаха близки на семейството.

Свидетелите бяха разпитани по делото срещу застрахователя на причинилия катастрофата Петър Маринашки. Той е осъден на 5 години затвор. Маринашки погуби две момчета - Тошко и Виктор Василев, край село Кадиево на 11 ноември 2020 г.

Майката на убития при катастрофа Виктор Василев пред "Телеграф": Най-жестоката присъда е да надживееш детето си

Иск

След като ВКС осъди окончателно Маринашки, семейството на Тошко заведе иск за неимуществени вреди към застрахователя, сключил „Гражданска отговорност“ на джигита Маринашки, съобщи Марица.бг.

Заведеният иск е за 525 000 лева. По 225 000 лв. за бащата и майката на Тошко, 50 000 лв. за братчето на загиналото момче и 25 000 лв. за баба му. Пред съда застанаха и близки приятелки на майката на Тошко - Галина. Една от тях разказа: „Не прие смъртта на детето си. През всичките дни бях с нея, включително в деня, в който докараха детето й. Не искаше да го погледне, защото я беше страх да приеме, че е истина. Постоянно плачеше и страдаше. Търсеше снимки на детето си, клипове, гледаше го денонощно“, разказа свидетелката. По думите й майката на момчето се променила коренно след загубата. Тя и по-малкото й дете ходили на психолог, за да им помогне да преодолеят мъката си.

Дрога

Според обвинението Маринашки е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Тодор Бараков и Виктор Василев и средна телесна повреда на Николай Лисков, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества – марихуана. Така джигитът получава 5 години затвор, а роднините смятат присъдата за подигравка. Те също настояваха за промени в законодателството, с които да бъдат завишени наказанията на пияните и дрогирани джигити, а стореното от тях да се счита за умишлено престъпление.

Близки смятат 5-годишната присъда на Маринашки за подигравка.