0

„Никоя друга присъда не е по-жестока от тази да надживееш децата си“. В това е категорична пред „Телеграф“ майката на 17-годишния Виктор Василев, който почина на 11 ноември 2020 в пловдивското село Кадиево. Жената е една от десетките почернени родители, които бяха на националния протест срещу войната по пътищата в неделя.

Синът й е убит от шофиращият под въздействието на наркотици Петър Маринашки. Той губи контрол над управлението и се забива зверски в дърво. При сблъсъка загиват 17-годишният Виктор Василев и 16-годишният Тодор Бараков. В началото на април тази година Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата на Маринашки от 5 години затвор, а книжката му е отнета за 8 години. „В този ден пет деца тийнейджъри тръгват от град Стамболийски към Пловдив. Синът ми имаше имен ден тогава. Спират на бензиностанцията в село Кадиево и след като тръгват оттам, след около 300-400 метра, за които шофьорът е вдигнал над 100 км/ч, губи управление над автомобила и се блъска отдясно в 100-годишно дърво и прави на кайма Тошко и Виктор“, връща лентата майката на загиналото момче.

Минимално

На първа инстанция Маринашки получава минимално наказание от 5 години затвор и отнемане на книжката за 8 месеца. Последват обжалвания от семействата на загиналите и прокуратурата. След решението на Апелативния съд обаче от държавното обвинение отказали да протестират. Жената е категорична, че никоя присъда не я устройва, защото това няма да върне детето й. Христина Дойнова е изгубила сина си преди година и един месец. 20-годишният Димитър Дойнов е пометен от пиян шофьор на пътя Боровец - Самоков, след като младежът тръгнал пеша от курорта. Присъда за човека, прекъснал живота му, и към момента няма. „Оттогава досега колко дечица загубихме? Много. Това трябва да се спре. Трябва да се спре тази война по пътищата“, коментира през сълзи тя пред „Телеграф“.

Христина Дойнова губи 20-годишния си син, пометен от джигит край Самоков

 Христина Дойнова губи 20-годишния си син, пометен от джигит край Самоков
Ерол Емилов

Гаранция

Убиецът на 14-годишния Иван Седмаков - на свобода срещу гаранция 3000 лева. Момчето е пометено в еднометрова отбивка на пътя в казанлъшкото село Бузовград на 11 ноември миналата година. В този момент там са били три деца, които са пиели горещ шоколад. Дрогираният и пиян Димитър Косев блъснал Иван, вследствие на което той получил травми, несъвместими със живота. След три дни в кома ученикът починал в старозагорската болница. Пред разследващите 57-годишният мъж заявил, че блъснал дърво. След инцидента той избягал от мястото, открили го часове по-късно в къщата му в Розово да пие алкохол. „Този шофьор е пуснат на свобода срещу 3000 лева няколко месеца след убийството на сина ми. А детето ми беше младо, здраво, красиво. Осми клас не успя да завърши. Нито като абитуриент ще го видя, нито ще има семейство. И детските му мечти бяха погубени“, разказа пред „Телеграф“ майката на тийнейджъра Теодора Седмакова.

„Не може един родител да надживее децата си. Това е най-голямата мъка, загуба и болка, която не можем да преживеем“, сподели още Теодора.

Тя призова да се променят законите. Категорична е, че трябва да има по-бързи мерки и ефективни присъди. Младата жена иска доживотен затвор за Косев и отнемане на шофьорската му книжка.

Рекордьор

Неграмотен шофьор, рекордьор с 87 акта, отнел живота на 18-годишния Ангел Морунов. През нощта системният нарушител спрял колата си, за да лови таралежи, и изгасил светлините. В това време тийнейджърът е бил с малко моторче. Последва удар между него и колата, при което Ангел загива. „Най-важното е, че шофьорът е ходил до трети клас на училище. Не знае да чете и пише. Справката от 9 май сочи, че той има 87 акта - 87 пъти е нарушавал закона. Два пъти му е вземана книжката, 11 пъти му е вземан контролният талон. И аз от февруари ходя в абсолютно всички институции. Само при президента не съм ходила. Моля да му се отнеме шофьорската книжка поне временно - докато свършат делата. Преди 20 дни той е получил 3 акта за един ден. Ами ако убие човек през това време?“, попита бабата на Ангел.

Тя е категорична, че няма правило, което виновникът за трагедията не е нарушил.

На заден

На 27 септември 2020 година малко преди обяд се разиграва жестока трагедия на паркинга на стоков базар „Илиянци“. Сирийски гражданин подкарва буса си на заден ход и убива малкия Людмил пред погледите на бабата и дядото. „Ходихме на „Илиянци“ да купим камионче. Аз исках то да е неразпечатано, в кашон. Въпросният шофьор - магазинер, който ми продаде камиончето, отиде в склада да го докара. Ние излязохме навън до колата. Обясних му, че съм взел играчката. Тръгнахме към тоалетната и в това време шофьорът преминава с над 40 километра вътре в базара на разстояние по-малко от метър от нас. Махах му, но той не видя. Премина през детето и край“, спомни си трагичния инцидент дядото Крум Милчов.

След произшествието сирийският гражданин напуснал местопроизшествието. Сега съдът е постановил 2,6 години затвор за деянието. Семейството на Людмил обаче иска поне 15 години лишаване от свобода.

Недоволни граждани блокират всеки ден кръстовище

Фаталното кръстовище при бул. „Сливница“ и улица „Русе“, където загинаха 24-годишната Ана-Мария Малчева и 23-годишният Явор Стоянов, всеки ден продължава да бъде блокирано от недоволни граждани. Хората всяка вечер след 19 часа затварят бул. „Сливница“ до кръстовището с бул. „Константин Величков“ и настояват за повече адекватни мерки на пътя.

„Трябва да сме всички заедно. И днес, и утре... на всяко едно кръстовище. Защото в София на всяко едно кръстовище, на всяка една пешеходна пътека има случаи на някой бутнат, някой засечен, някой пострадал. Всеки един от нас, ако се огледа около себе си, ще види, че всеки е дал дан на тази нелепа война“, коментира пред „Телеграф“ чичото на убитата от 18-годишния Адриан Антонов на пешеходна пътека Ани - Владимир Малчев. Той е категоричен, че обществото трябва да каже едно решително „Стига толкова“. „Стига толкова майки с черни забрадки, стига толкова бащи с разбити сърца“, призова Малчев. „Чуйте ни! Просто чуйте и вижте хората! Стига са страдали те заради вашето бездействие!“, призова той властимащите. Протести се подготвят в цялата страна. Още тази неделя започват блокади на възлови пътни артерии във всеки град в България.

Вуйчото на Ани (вдясно), Явор и Ани (вляво)

 Вуйчото на Ани (вдясно), Явор и Ани (вляво)
Ерол Емилов, личен архив