0

С пет реаномобила, ескортирани от полицаи ще бъдат извозени до ГКПП Калотина пострадалите при катастрофата край Стара Загора деца, които първоначално бяха хоспитализирани в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Кръстевич“ съобщих от Областната дирекция на МВР.  В специализираните коли ще пътуват седем деца, преди това за "Пирогов" бяха изпратен други две с травми по крайниците.

Междувременно от ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Кръстевич“ изказаха специална благодарност към всички лекари, медицински сестри,лаборанти ,които въпреки късните часове снощи са се отзовали на призива за помощ след тежката катастрофа. Междувременно от пловдивска апелативна прокуратура припомниха, че още вечерта на 14 август Районна прокуратура-Стара Загора е започнала да наблюдава досъдебно производство, по което се извършва разследване от следователи от Националната следствена служба. 

Казусът е във връзка със станало около 20 часа в неделя на АМ „Тракия“ , в района на км 217, в землището на общ. Стара Загора произшествие при управляване на автобус „МАН“ със сръбска регистрация. Автобусът се движил в посока към София като превозвал 47 пътници - сръбски граждани, голяма част от тях малолетни и непълнолетни деца. На място е бил изпратен дежурен екип от ОД на МВР-Стара Загора като местопроизшествието е било запазено.

При катастрофата са пострадали множество от пътниците. На 28 лица е оказана медицинска помощ в ЦСМП-Стара Загора и са били освободени, а други 14, които са в по-тежко състояние, са настанени на лечение в различни клиники в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Кръстевич“, Стара Загора. От тях 9 са малолетни деца, 3 непълнолетни и 2-ма възрастни.

Образувано е досъдебно производство като предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до шест години. Към момента за 24 часа е задържан водачът на автобуса и предстои привличането му в качеството на обвиняем. По първоначална информация няма данни за злоупотреба с алкохол. Със заповед на административния ръководител на Районна прокуратура-Стара Загора е определен екип от прокурори, които да ръководят разследването по досъдебното производство. И към момента продължават действията по разследването: извършен е първоначален оглед на местопроизшествието и на превозното средство, осигурени са преводачи и се провеждат разпити на свидетели, предстои назначаване на автотехническа експертиза и множество съдебномедицински експертизи.