0

О сновният лидер на групата, въоръжавала специалните елитните войски, които се бият в полза на Русия в Украйна, все още не е заловен. В ареста обаче е дясната му ръка Романос Ветридис. Вторият човек, чието име протича от СРС-та, е Такис Трикидис. Това стана ясно, след като Пловдивският окръжен съд определи мярката на петимата задържани.

Романос Ветридис, Яни Йешили, Дзмитри Дзмитриу и Василий и Евгений Улянови получиха най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

ЕКСКЛУЗИВНО: Българи въоръжавали Пригожин и Кадиров! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Бойци

Мъжете са обвинени за участие в организирана престъпна група, продавала стоки с двойна употреба на военни организации в Русия, сред които частната армия „Вагнер“ на загиналия Евгений Пригожин и бойците на Рамазан Кадиров от АХМАТ.  Действали са през дружество, регистрирано в Пловдив, и според прокуратурата са купували стока за над 3,7 млн. лв. Така към Русия са изпращани оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и др. Те са били складирани в жилищен имот, препакетирани и пращани към Москва. Според прокурорите Георги Гешев и Даниела Станкова няма спор за законността на закупуването на стоките, но износът им в Русия е забранен. От показанията на свидетелите и СРС-тата пък ставало ясно, че ръководители на групата били Романос Ветридис и още един мъж – Такис Трикидис, който е в неизвестност.

ПОРУГАХА ГО: Откраднаха цигулката от гроба на Пригожин (СНИМКИ)

Купувачи

“Двамата са извършвали покупките, нарежданията, наемали са лица, които да се грижат за счетоводство, сделки, финансиране. Те са организирали къде да се подготвят пратките. Понякога Ветридис е идвал в България и лично ги е купувал”, каза прокурорката. Такъв бил случаят на 9 октомври, когато са арестувани заподозрените. Останалите действали основно като куриери. Вторият прокурор Георги Гешев посочи, че ако петимата бъдат пуснати с по-лека мярка, има реална опасност да се укрият, тъй като имат различни гражданства и живеят на три места - в Пловдив, Москва и Кавала, в Гърция.

НАМИРИСВА НА УБИЙСТВО: Намерили експлозиви в останките на самолета на Пригожин