0

С ъдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще изслуша днес изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков.

ГРАО обяви кога е било сменено ЕГН-то на Мартин Божанов - Нотаруса

Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати. Предложението бе направено от члена на съдийската колегия Драгомир Кояджиков. С 11 гласа "за" то бе прието от колегията, като включва да бъдат изискани от прокуратурата справки за работата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Мартин Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както - дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари.  Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.