0

В ангел Светославов Паксимов (41 г) от Поморие и румънецът Еуджен Харациу, които бяха арестувани със стотици пакети дрога на пристанището в Царево, бяха конвоирани до залата на Бургаския окръжен съз за гледането на мярката им за неотклонение.

Вангел Светославов Паксимов от Поморие и румънецът Еуджен Харациу бяха арестувани със стотици пакети дрога на пристанището в Царево.

 Вангел Светославов Паксимов от Поморие и румънецът Еуджен Харациу бяха арестувани със стотици пакети дрога на пристанището в Царево.
Флагман

Румънецът е стар познайник на разследващите и е бил под наблюдението на службите в няколко държави. Изненадващо е присъствието на помориеца, пише "Флагман".

Вангел от дете се занимавал с ветроходство, а последните години бил капитан на различни плавателни средства. Той бил човек, който никога не е имал проблеми със закона, изтъкна пред съдебната зала адвокатът му Веселин Анестиев.

Двамата бяха ударени при спецакция и заловени на борда на яхта, на която гранични полицаи намериха стока за близо 1,2 млн. лева.

УДАРЪТ В ЦАРЕВО: 2,5 млн. лв. струва намерeната на яхта трева, търсят двойно дъно за още дрога! (ВИДЕО)

Плавателният съд е акостирал на пристанището в Царево, като капитанът е подал заявление, че направлението на курса им е към столицата на Турция. Граничните полицаи се усъмнили в поведението на двамата мъже, наблюдавали ги известно време, след което започнала щателна проверка на лодката.

В спалното помещение униформените забелязали, че подматрачната рамка на леглото била закована твърде здраво, което не било обичайно. Това наложило да я изкъртят, а под плоскостта се натъкнали на десетки пликове с марихуана. В други тайници били намерени още пакети.

Окръжният прокурор Георги Чинев посочи, че са установени общо 123 плика по 500 грама с марихуана, още 1 пакет със 120 хапчета - с пико и амфети, и два пакета по 0,300 грама кокаин.

Румънецът Еуджен Харациу Мулшан е бил просто турист, който се качил на яхтата с дрога, знаейки, че отива на парти с момичета, които го чакат в Турция. Яхтата е потеглила от Поморие и е трябвало да акостира в Истанбул, където щяло да има луд купон, на който Еуджен бил поканен. Това е версията на 50-годишния румънец, която по-късно в четвъртък неговият защитник адвокат Димитринка Радева посочи първо пред Бургаския окръжен съд, а след това подробно и пред журналисти в кулоарите на съда, предаде "Флагман".

"Моят подзащитен е нямал представа какво има на яхтата. Той отивал на парти в Турция по покана на момичета. На пристанището в Царево обявяват, че няма какво да декларират, но на практика там се установява наличието на наркотичното вещество. По обясненията на Вангел Паксимов (капитан на нарко яхтата) - той е бил вербуван от Гено (не посочва фамилия, твърди, че капитанът не го познавал много добре, б.а.) и Петко Бачийски да пренесе този товар. Т.е., той е бил със съзнанието какво пренася. Казали са му: "За това няма да се лежи". Румънският гражданин изобщо не е въвлечен в тази общност на умисъла, който се изисква", твърди адвокатът Радева.

На въпрос откъде знае тази информация, тя съобщи, че това са част от показанията на Вангел от досъдебното производство. 

Собственик на яхтата е дружество, което е собственост на двама българи. Вангел е работел за тях от близо месец, не е ясно дали е бил нает конкретно за тази задача, допълни още адвокат Радева.

Защитникът на Вангел - адвокат Веселин Анестиев посочи, че той е имал сериозни здравословни проблеми. Пред съда бяха представени и епикризи за урологични заболявания и очни болести. Освен това той има постоянен адрес в Поморие и две деца, за които се грижел.

"Вчера здравословното ми състояние се влоши. В Затвора не ми беше оказана спешна помощ, не ми беше даден достъп до всички лекарства, които взимам. Съдействал съм на органите на реда и съм признал цялата фактология на деянието. Моля за домашен арест. Притеснявам се за семейството и близките си. Принуден бях да го направя", каза пред съда 41-годишният помориец Вангел Светославов Паксимов.