2

К ола от кортежа на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум претърпя катастрофа, съобщи в изявление нейният екип, цитиран от Ройтерс. При катастрофата има един загинал и няколко ранени, но автомобилът на Шейнбаум не е пострадал.

ИСТОРИЧЕСКО: Жена с български корени е новият президент на Мексико!

Шейнбаум е спряла, за да помогне на ранените, които са били извозени с линейки в болница. Катастрофата е станала на кръстовище на излизане от град Монклова, щата Коауила. Шейнбаум е пътувала за Монтерей за среща с нейния ментор и настоящ президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Според кмета на Монклова, Марио Алберто Давила, колата от кортежа на Шейнбаум "се е движила с превишена скорост", предаде БТА.

"Дълбоко съжаляваме за смъртта на един човек в другата кола", посочи в изявление екипът на Шейнбаум.

Роман Стоянов пред „Телеграф“: Ще влезем в контакт с президентката на Мексико

Новата лидерка на централноамериканската държава има български корени. Тя е родена в светско еврейско семейство в Мексико Сити. Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико Сити през 20-те години на миналия век, докато баба и дядо й по майчина линия са сефаради емигрирали от Пловдив в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста, писа след избора на Шейнбаум Еnlacejudio.com