0

Н еизвестни за втори път са потрошили паметна плоча на Иларион Драгостинов в местността Вратник в Сливенския Балкан, а върху камъка са поставени животински черепи. Това съобщи Доброслав Иванов, член на Националния политически съвет на "Консервативна България" и областен координатор.

От организацията поставиха паметна плоча на Иларион Драгостинов, ръководител на Априлското въстание, в близост до извора на Луда Камчия през 2020 г. с надпис „На 10 май 1876 г. в района на прохода Вратник в битка с поробителя загива Иларион Драгостинов (Арбанасчето), апостол на Втори Сливенски революционен окръг”. Паметната плоча се намира на известния туристически маршрут Ком – Емине. Мястото е удобно за лагеруване.

Това е второто посегателство върху паметната плоча, която веднъж бе възстановена от Национален фронт за спасение на България преди две години. 

„Това е четвърти вандализъм в Сливенския Балкан, след като бе открадната паметна плоча на Хитов и Левски от връх Българка и втора от хайдушкия извор Кушбунар, които бяха възстановени. Тези посегателства няма да ни спрат да продължим дългогодишната си инициатива „Паметни знаци на българската героика“. Тази плоча също ще бъде възстановена”, заяви Иванов. Той каза пред репортер на БТА, че няма да подава жалба в полицията, но ще проведе разговори с представители на Държавното горско стопанство, за да изостри вниманието им.