0

Р уски заместник-министър на отбраната е обвинен във вземане на подкупи и е задържан в Москва.

Тимур Иванов, който отрича обвиненията, е обвинен за получаване на подкуп "в особено големи размери".

ИЗВЪН РАДАРИТЕ: Путин заглушава полети до Варна и Бургас!

Назначен в министерството на отбраната през 2016 г., 47-годишният Иванов е отговарял за военните инфраструктурни проекти на Русия.

Активисти отдавна критикуват нивата на предполагаемата корупция в Русия.

Подобни случаи с висок профил обаче са рядкост от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г.

Иванов се смята за съюзник на министъра на отбраната Сергей Шойгу и е работил с него от много години. Преди това той беше вицепремиер на Московска област, където Шойгу за кратко беше губернатор.

През 2022 г. Фондацията за борба с корупцията (ACF), групата, основана от покойния опозиционен лидер Алексей Навални, обвини г-н Иванов в участие в „корупционни схеми по време на строителство на териториите на Украйна, окупирани от Русия“.

По-специално се казва, че той е спечелил от строителни проекти в украинския пристанищен град Мариупол, голяма част от който е разрушен от руски бомбардировки в месеците след пълномащабното нахлуване в Украйна.

Басманният районен съд в Москва го остави в затвора за два месеца по обвинение за влизане в престъпен заговор с трети страни в ролята му на надзорник на строителството и ремонта на съоръжения на министерството на отбраната.

ОТ СТРАХ: Русия ограничава честванията за Деня на победата

Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 15 години затвор.

Неговият арест бележи рядък ход срещу член на управляващия елит на Русия, за много от които се смята, че са използвали позициите си, за да натрупат огромни лични богатства.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че президентът Владимир Путин е бил уведомен предварително за задържането.

Иванов е санкциониран от САЩ и Обединеното кралство и е обект на забрана за пътуване и замразяване на активи, наложени от Европейския съюз, който го описва като „десети в общата йерархия на руското военно ръководство“.