0

П равителството на Южна Корея прие закон, предвиждащ криминализиране на притежанието или гледането на видеа или изображения с открито сексуално съдържание, които са създадени чрез дийпфейк технология, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

ГОЛА АФЕРА: Потоп от фaлшиво пoрно побърка ченгетата!

Законодателите бяха призовани да въведат по-сурови наказания след надигането на вълна от възмущение, предизвикана от групи в "Телеграм", в които се създават и масово се споделят незаконни дийпфейк кадри.

САМО ЗА ВЪЗРАСТНИ: Мис Плюс сайз лъсна в порно! (СНИМКА 18+)

Съгласно новите законови промени всеки, който поръчва, запазва или гледа подобен материал, може да бъде наказан с до три години лишаване от свобода или да получи глоба в размер на до 30 милиона вона (39 600 лева). 

Законът за превенция на сексуалното насилие и защита на жертвите, който действа в момента, предвижда до пет години затвор и глоба от 50 млн. вона за лица, които създават дийпфейкове с открито сексуално съдържание с намерението да ги разпространяват. 

След като новите законови промени влязат в сила, максималната присъда за този тип престъпления ще се увеличи на седем години, независимо от намеренията на извършителя.  

За да бъдат включени в Наказателния кодекс, новите текстове трябва да бъдат подписани от президента Юн Сук-йол.

Южнокорейската полиция тази година е работила по повече от 800 престъпления, свързани с дийпфейк видеа със сексуално съдържание. За сравнение през 2021 г. силите на реда са разследвали 156 подобни случая. 

Държави из целия свят се опитват да намерят начини да се справят с разпространението на дийпфейк материали. 

По-рано този месец "Екс" временно блокира търсенията за Тейлър Суифт, след като в социалната мрежа се появиха генерирани с изкуствен интелект фалшиви сексуални изображения на американската поп певица.