0

Е пидемия от фалшиво пoрно запали цяла държава, като властите са хвърлени в тъча, докато се опитват да се справят със сексуалните престъпления. Става дума за Южна Корея, където ченгетата са вдигнати накрак.

Президентът на страната призова властите да направят повече за „изкореняване“ на дигиталните сексуални престъпления на фона на потопа от фалшива пoрнография, насочена към младите момичета.

ПАЛЯТ МОТОРЕТКИТЕ: Жрица от Телеграм идва по-бързо от пица! (СНИМКИ)

Властите, журналисти и потребители на социални мрежи наскоро идентифицирали голям брой чат групи, в които се създавали и споделяли пoрнографски, фалшиви изображения – включително на непълнолетни момичета.

Deepfakes се генерират с помощта на изкуствен интелект и често съчетават лицето на реален човек с фалшиво тяло, предаде Би Би Си.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол инструктирал властите „задълбочено да разследват и да се справят с тези сексуални престъпления“.

„Напоследък фалшиви видеоклипове, насочени към неопределен брой хора, циркулират бързо в социалните медии. Жертвите често са непълнолетни, а извършителите са предимно тийнейджъри“, каза президентът Юн на заседание на кабинета.

Групите, свързани с отделни училища и университети в цялата страна, били открити в приложението Telegram.

Потребителите, предимно тийнейджъри, качват снимки на хора, които познават – както съученици, така и учители – а други потребители след това ги превръщат в сексуални изображения.

Откритията идван на фона на ареста на родения в Русия основател на Телеграм, Павел Дуров, като част от разследване за детска пoрнография, трафик на наркотици и измами в приложението за криптирани съобщения.

Южна Корея има мрачна история на дигиталните сексуални престъпления.

През 2019 г. стана ясно, че мъже са използвали чат стая в Телеграм, за да изнудват десетки девойки да извършват сексуални действия. Лидерът на групата, Чо Джу-бин, беше осъден на 42 години затвор.

Според южнокорейската полиция фалшивите онлайн сексуални престъпления са се увеличили. Общо 297 случая са докладвани през първите седем месеца на тази година, спрямо 180 през цялата миналата година и 160 през 2021 г. Тийнейджърите са отговорни за повече от две трети от престъпленията през последните три години.