1

М арихуана вече не е, каквато беше. Тя е силно отровна и довежда до смърт още при първото пушене, това става ясно от коментара на директора на отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници" Стефан Бакалов по темата за наркопазара у нас и скандалното залавяне на наркотици в дипломатически автомобил.

НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ: Хванаха дипломатическа кола от София, тъпкана с кокаин

В момента у нас се продава марихуана, която е генномодифицирана, и е в пъти по-силна. "Тя е в пъти по-мощна от тази марихуана, която се е пушела преди пет-шест години дори. Отгоре на всичко част от марихуаната се пръска със синтетика, което наистина е смъртоносно”, допълва Бакалов.

Стефан Бакалов, директор на Отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници"

 Стефан Бакалов, директор на Отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници"
NOVA

„Ако навремето хората са се напушвали и само са изпадали в някаква еуфория и постепенно са натрупвали вид зависимост, в днешно време марихуаната е смъртоносна дори и само при първата употреба", посочва той.

По повод на заловения наркотик в дипломатически автомобил, шефът на отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници" каза: „Няколко държави са замесени в случая с дипломатическия автомобил с 50 кг наркотици на границата между България и Турция“, като допълни, че няма как в момента да бъдат изнасяни повече детайли заради разследването.

"Наркотрафикантите са изключително изобретателни. Търсят невероятни начини за трафикиране на наркотични вещества. Чрез дипломатически пратки това не е прецедент. Случвало се е”, каза още той, като уточни, че Агенция „Митници“ има успехи в съвместната дейност с ГДБОП по разбиването на каналите.

„Визирам две операции на колегите от ГДБОП в близкото минало, където два пъти разбиха канал за трафик на синтетични наркотици от различни дипломатически представителства, но случаят в момента е много комплициран. Замесени са няколко държави, така че не мога да коментирам, бе категоричен Бакалов

Имали сме доста успехи. Визирам две операции на колегите от ГДБОП в близкото минало, където два пъти разбиха канал за трафик на синтетични наркотици от различни дипломатически представителства, но случаят в момента е много комплициран. Замесени са няколко държави, така че не мога да коментирам".