0

З а нов вид онлайн измама с пратка, която трябва да се плати, без опция за преглед, сигнализираха потребители пред БНР.

Една от жертвите е жена от Варна, която често поръчвала стоки от интернет. Така до нея стигнала пратка, за която трябвало да плати 100 лв., за да я получи, като нямало и възможност за преглед преди това. Без да се замисля, тъй като на пакета били изписани нейните имена, телефон и адрес, платила с карта стоката на куриера. При отварянето на пакета установила, че има изключително некачествена детска тениска, при което се свързала с куриера, но той обяснил, че преводът вече е направен. Освен това на етикета на опаковката не е изписано кой изпраща пратката, а се вижда само, че е преминала през международни куриери.

Очевидно тук става въпрос за много добре обмислена измама, тъй като се следи поведението на съответния потребител и се знае, че често пазарува онлайн, обясни Габриела Руменова от платформата за съвети и помощ на потребители „Ние, потребителите“.

Данни

Според нея измамниците са се добрали до нейни данни по няколко начина. Един от тях е те да са запаметени на устройството, от което пазарува. Така при поискване на тази информация от различни страници тя излиза за автоматично поставяне в кутийките на екрана. Друг вариант е при попълване на данните в страници двойници на онлайн магазини. Руменова обясни за двойниците на страниците със случаите от миналата година в Гърция с резервации на хотели. Тогава се оказа, че редица туристи са изгорели с почивки и пари, тъй като са правили резервации в сайтове двойници на интернет страниците на хотелите.

Съвети

Експертът съветва да поръчваме стоки от търговци, при които опцията за преглед я има. Също така добре да се информираме за изпращача на продукта, преди да преминем към плащане. В случай че сме станали жертва на такава измама, да информираме органите на реда, както и да се обръщаме към Комисията за защита на личните данни. Тя препоръчва още при съмнения за злоупотреба с личните ни данни да опитаме да установим по какъв път е възможно да е станало това и при достигане до обработващата ги без наше съгласие страна да поискаме те да бъдат заличени.