0

“След заплахите от Червения пират бяха предприети действия по задържането му. Разбрахме как се движи и къде ходи. Там се оказа, че има безплатен интернет. Той е ползвал публично достъпни мейли. Вчера се сдобихме с информация къде е и го задържахме”. Това заяви шефът на Националната полиция Атанас Илков.

ЧЕНГЕТА В ДЕЙСТВИЕ: Сгащиха Червения пират на гробищата!

Припомняме, че вчера бе задържан Илко Захариев, подписвал се като Червения пират. Според разследващите полицаи има достатъчно доказателства, че именно това е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Събрани са доказателства, че той е заплашвал и вицепремиера Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и много други публични личности.

ОЩЕ РАЗКРИТИЯ: "Червения пират" тероризирал и кметове, и шефове на големи предприятия

ДА ИЗЧЕЗНЕШ ЗА 60 СЕКУНДИ: Скитник заплашвал министри и магистрати

“Мъжът си е признал всичко. Той е психично болен. Следял новините и така решавал на кого да пише. Мъжът води скитнически начин на живот”, каза още Илков.

В Захариев са открити телефоните, от които писал заканите. Той ползвал 15 мейла, за да сипе заплахите. Писал до вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, шефовете на СДВР и НАП Любомир Николов и Румен Спецов, както и други. Писал и преди месеци, когато отново бил задържан.

Мейлите са с идентичен текст, съдържали обиди, а накрая пишело, че има пистолет, обясни шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП Владимир Димитров.

* Източник: marica.bg