0

О съденият на първа инстанция на 20 години затвор за убийство на дете Герман Костин е завел иск за 8 млн. лв. заради развалени зъби.

Исковата молба е срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и е заведена първоначално в Софийския градски съд, който я изпраща в Административен съд София-град, установи справка на „Телеграф“. В нея руснакът твърди, че в периода от 2015 г. до настоящата година не му е била оказана адекватна стоматологична помощ в Централния софийски затвор.

Отвод

След входиране на молбата съдът дава указания в срок на ГДИН да предостави писмено становище и доказателства по делото. Магистратите изпратили разпореждане и до ищеца. Вместо да ги изпълни обаче, Костин нарича изпратеното разпореждане „мръсно, страхливо и очевидно“. Като капак в присъщия си стил да вдига скандали в съда той дори стига дотам да нарече състава „боклук в мантии и не повече от това“. Обидите са придружени с искане за отвод. Въпреки че основания за такъв няма, магистратите преценили, че за да се избегне всякакво съмнение в тяхната безпристрастност, следва да се отведат. Това става в края на май. Делото ще продължи с нов състав.

Зверство

Процесът срещу Костин за убийството на 5- годишния Никита Плотников в момента се гледа за втори път пред Софийския апелативен съд. Момченцето бе убито през пролетта на 2015 г. То беше удушено, а телцето му бе натъпкано в куфара на собствената му майка. След това руснакът хвърлил куфара в яз. „Искър“ край Пасарел, твърди държавното обвинение. За зверството Костин отнесе 20 години килия на първа инстанция. Останките на майката на момченцето - Ана Леонтиева, пък бяха открити край Приморско същата година. Костин не получи обвинение за смъртта й, тъй като от тялото й бяха останали няколко кости и разследващите не можаха да докажат, че смъртта е причинена насилствено.