0

Д а му бъде наложена  постоянна мярка за неотклонение „домашен арест“ настоя обвиняем за убийството на съпругата си жител на котелското село Ябланово , който бе арестуван на 10 януари след като пребитата от него 50-годишна Нефизе Кьойбашиева издъхна в сливенската болница без дори да дойде в съзнание.

Вече осъжданият и наскоро сключил споразумение за отлагане на поредна 8-месечна присъда  Мустафа Кьойбашиев едва ли не със сълзи на очи поиска наместо зад решетките да чака развоя на досъдебното разследване у дома си. По думите му и според служебния защитник 53-годишният търсач на трюфели и занимаващ се с обучение на кучета мъж съдействал на разследването и нямало опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Тричленен съдебен състав от сливенския окръжен съд  обаче е останал категоричен за най-тежката мярка за неотклонение.

В мотивите на определението е записано дословно: „Наличните по делото данни сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, ако се намира на свобода, предвид следните обстоятелства: - привлечен е като обвиняем за престъпление, което е тежко по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК; - въпреки че няма други неприключили наказателни производства, предвид предишните му осъждания и това, че обвинението е за престъпление, извършено в изпитателния срок на предходно осъждане- причиняването по непредпазливост на смърт на жената, с която от 30 години живее на съпружески начала,вследствие на умишлено нанесена й тежка телесна повреда.“

Според патоанатомите смъртта на Нефизе е в резултат на тежката черепна  травма, по тялото на жената, пребита с кол от съжителя й са намерени няколко счупени ребра и множество кръвонасядание.Побоят е бил нанесен късно вечерта на 9 януари, полумъртвата жена е била открита от съседи, докато извършителят лежал мъртво пиян. Прекаралите съвместно 3 десетилетия без брак убиец и жертва имат две деца, коиmonто са в  чужбина, прокудени там от непрекъснатите пиянски запои на биологичния си баща.