0

С офийският градски съд призна за виновен и осъди на 20 години затвор Герман Костин, подсъдим за убийството на дете. Съдът определи първоначално „строг“ режим на изтърпяване на наказанието. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд. 

През 2018 г. Софийският градски съд осъди Герман Костин на доживотен затвор без право на замяна. Това стана, след като почти на всяко заседание отправяше обиди към съда. Впоследствие обаче присъдата бе отменена от състав на Софийски апелативен съд. Според него съдебният акт на Софийския градски съд е постановен след съществени нарушения на процесуалните правила.

Дългият съдебен процес започва през 2015 година, когато Костин убива 5-годишния Никита Плотников. Руският гражданин, постоянно пребиваващ у нас, е подсъдим, че е удушил детето в периода 8-9 февруари същата година, след което изхвърлил тялото му в река Искър. На 20 март трупът на момченцето бе открит в куфар във водите до Пасарел. ДНК експертиза откри биологичен материал от Костин по хавлиената кърпа, с която бе увит трупът. Детето за последен път е било видяно на бензиностанция на „Самоковско шосе” на 8 февруари. Същата вечер телефонът на Костин е засечен в района на Приморско, където по-късно бе открит трупът на майката на Никита - Анна Леонтиева. Няколко часа по-късно мобилният телефон на Герман бил закачен в клетка в района на Панчарево и Кокаляне, където пък бе открито тялото на Никита. Камери на Пътната агенция са заснели движението на колата му. Според експертиза в тялото на Никита е имало 0,12 промила алкохол и с това се обяснява, че детето не е могло да окаже физическа съпротива и да остави биологични следи под ноктите на Костин.