0

В ъзрастна русенка даде около 30 000 лева в пари и златни накити на телефонни измамници, съобщиха от областната дирекция на МВР в Русе.

72-годишната жена се разделила със спестяванията и бижутата си, след като на домашния й телефон около 15:00 часа вчера се обадил мъж, който се представил за Николай Христов - служител на МВР. Мнимият полицай й обяснил, че предстои да бъде жертва на телефонна измама, но да не се притеснява, тъй като полицията я пази. За целта трябва да му окаже съдействие, като изпълнява всички указания на измамниците.

Малко след това на телефона й се обадил женски глас, представяйки се за дъщеря й. Тя обяснила, че е със счупен крак. В разговора се включил и мъж, представящ се за доктор, който поискал от нея да нагласи всички пари и бижута, с които разполага. В противен случай ще бъде убита.

Псевдополицаят казал на възрастната жена да изпълнява всичко, което измамниците поискат, за да могат да бъдат арестувани. Така русенката поставила в чанта всичките си спестявания и златните бижута - на обща стойност около 30 000 лева, и ги хвърлила през терасата. Указанието след това било да се скрие в банята на апартамента си, за да не пострада от стрелбата при задържането на престъпниците. 
Жената разбрала, че е измамена, два часа по-късно и подала сигнал в полицията. По случая се води разследване.