0

Д оказани убийци като Николай Русинов - Чеци или такива, осъдени само на първа инстанция, като Герман Костин завеждат дела срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” заради наличието на дървеници, прах или шум от комин в килиите и печелят обезщетения. 

Само по едно от делата, заведени в Административния съд в София, Костин печели обезщетение в размер на 800 лева. Причината за него е шум от комин близо до прозореца му, постоянно светеща лампа, прах и други несгоди, които според исковата молба му докарали депресия, хипертония и паническо разстройство.

Руснакът бе осъден преди дни на 20 години затвор за убийството на 5-годишно дете. След като го удушил, Костин наврял трупа в куфар и го хвърлил край Пасарел, твърди обвинението.

По друго дело в същия съд излежаващият 20-годишна присъда за убийство Николай Русинов - Чеци претендира за 500 лв. обезщетение заради дървеници и лоша хигиена в едно от затворническите общежития. И печели, вярно, по-малка сума, но печели. Русинов гние в затвора за бруталното убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина в столицата през 2011 г. 

Делата, заведени от Костин и Чеци, са капка в морето. За последните 2 години и 2 месеца срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” заради лоши битови условия в местата за лишаване от свобода са заведени общо 700 дела. Това показва справка, предоставена на „Телеграф” от Министерството на правосъдието. А общата сума на присъдените обезщетения, които затворниците са прибрали, възлиза на 334 158 лева. 

Очаква се този род дела частично да намалеят със строежа на новия модерен затвор, който ще се намира в дупнишкото село Самораново. Скоро предстои провеждане на обществена поръчка и ако няма обжалване на процедурата, първата копка ще се направи още тази есен, поясниха от ГДИН.

Проектът е по Норвежкия финансов механизъм. По план новият затвор ще побира в себе си както производствени цехове, където осъдените ще полагат труд, така и „преходно отделение”, откъдето излежалите вече присъдите си ще могат да се подготвят за живота навън. Заедно с това проектът включва и изграждането на учебен център за кандидат- надзиратели и други бъдещи служители на ГДИН. Те ще бъдат подготвяни по европейските стандарти. 

Русинов прибрал 3 бона и за лежане в карцер 

По друго дело, заведено от Чеци, административните съдии присъждат на пандизчията 3000 лева. Става дума за случай от далечната 2016 г. Решението на магистратите обаче е отпреди няколко месеца.

Преди повече от 5 години Русинов бил наказан да лежи 10 дни в карцера. В жалбата си той твърди, че това му донесло ужасни болки и страдания и даже настоявал да получи компенсация в размер на 12 000 лв. 

Влага и мухъл разстроили убиец на бременна 

Осъденият за убийството на бременната си приятелка Емил Азов също се пробвал да изкара някой лев от лошите условия в килиите. Азов е с 30-годишна присъда. През 2013 г. той и негов приятел убили младата Петя в столичен парк. Според разследването килърите скачали върху корема на момичето, което забременяло от Азов и отказвало да направи аборт.

През 2020 г. Азов поискал обезщетение в размер на 1800 лв. заради липса на подова настилка в килията. Имало също много влага и мухъл, а дървениците не го оставяли на мира. Впоследствие обаче затворникът се отказал от претенцията си и делото било прекратено.