0

С офийската районна прокуратура ще внесе протест в съда относно наложените по-леки мерки за неотклонение на 21 мъже, обвинени в педофилия.

Софийската районна прокуратура ще внесе протест в съда относно наложените по-леки мерки за неотклонение на 21 мъже, обвинени в педофилия.

Те бяха разкрити с помощта на доброволци, станали по-известни като „ловци на педофили“. По данни на прокуратурата през 2021 г. в София,

чрез сайтове за запознанства и интернет приложения,

обвиняемите са събирали информация за лица, ненавършили 14-годишна възраст, за да установят контакт с тях с цел извършване на блудствени действия и полово сношение.

След събиране на достатъчно доказателства за виновността на лицата те са привлечени към наказателна отговорност. Ако бъдат признати за виновни, ги очаква наказание от 1 до 6 г. затвор и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Обвиняемите бяха задържани до 72 часа. На 17 март наблюдаващият прокурор поиска да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, но съдия при Софийския районен съд не уважи искането му и наложи на 12 от обвиняемите парична гаранция в размер на 1000 лева,

на един - „домашен арест“, а 7 остави без мярка за неотклонение.

През 2021 г. в София, чрез сайтове за запознанства и интернет приложения, обвиняемите са събирали информация за деца, ненавършили 14-годишна възраст, за да установят контакт с тях с цел извършване на блудствени действия и полово сношение. "В средата на септември миналата година СДВР видя информация в няколко сайта за мъже, които се представяли за "ловци на педофили". Те публикували обяви в сайтове за запознанства. Описвали се като непълнолетни и отговаряли на мъже, които се интересували от тях. Развивали са дейността си от 2020 г.”, посочи преди дни административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

На срещите с педофилите се появявали „ловците”, които правели записи на въпросните срещи.

„Благодарение на тях установихме голяма част от извършителите”,

допълни Зартова.

"В ранните часове на 14 март е проведена специализирана акция срещу група, извършвала блудствени действия. Извършени са 30 претърсвания на жилища и моторни превозни средства. Има и 12 лични обиски. На един от адресите са намерени и наркотични вещества. Иззети са телефони, компютри, тефтери със записки”, каза началникът на отдел „Разследване“ при СДВР комисар Стойно Цветков в началото на седмицата.