0

Р азбита е група за блудство с деца. Задържани са 21 души, предстои ареста на още трима, друг един е извън страната, съобщиха от СДВР и Софийска районна прокуратура. 

Разбита е група за блудство с деца. Задържани са 21 души, предстои ареста на още трима, друг един е извън страната, съобщиха от СДВР и Софийска районна прокуратура. 

През 2021 г. в София, чрез сайтове за запознанства и интернет приложения, обвиняемите са събирали информация за деца, ненавършили 14-годишна възраст, за да установят контакт с тях с цел извършване на блудствени действия и полово сношение. По случая е образувано досъдебно производство, за престъплението се предвижда затвор от 1 до 6 г. и глоба от 5000 до 10 000 лева.

"В средата на септември миналата година СДВР видя информация в няколко сайта за мъже, които се представяли за "ловци на педофили". Те публикували обяви в сайтове за запознанства. Описвали се като непълнолетни и отговаряли на мъже, които се интересували от тях. Развивали са дейността си от 2020 г.”, посочи административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

На срещите с педофилите се появявали „ловците”, които правели записи на въпросните срещи. „Благодарение на тях, установихме голяма част от извършителите”, допълни Зартова.

"В ранните часове на 14 март е проведена специализирана акция срещу група, извършвала блудствени действия. Извършени са 30 претърсвания на жилища и моторни превозни средства. Има и 12 лични обиски. На един от адресите са намерени и наркотични вещества. Иззети са телефони, компютри, тефтери със записки”, каза началникът на отдел „Разследване“ при СДВР комисар Стойно Цветков. 

При акцията са задържани 21 души, на които са повдигнати обвинения. 16 са арестувани в София, а други петима - в областни градове. Издирват се още четирима, за един от които има данни, че е в чужбина.

Най-възрастният сред арестуваните е на 76 г., а най-младият - на 22. Петима от арестуваните са осъждани, като присъдите са за блудство, ПТП, държане на оръжие, посочи още Зартова.

На 17.03.2022 г. предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо всички 21 души.