0

Р ецидивисти с дълги криминални досиета пребиха и ограбиха дядо от врачанското село Рогозен. 85-годишен Цветан Данковски е болен и диша с кислороден апарат. Той е нападнат докато гледал мача ЦСКА – Славия в неделя.

Рецидивисти с дълги криминални досиета пребиха и ограбиха дядо от врачанското село Рогозен. 85-годишен Цветан Данковски е болен и диша с кислороден апарат. Той е нападнат докато гледал мача ЦСКА – Славия в неделя.

 „На полувремето станах, за да си включа кислорода. Това стана към 18.45 ч., когато става най-тъмно” разказа дядото пред bTV. В стаята му нахлули двама души. Единият бил по-едър, а другият – малък. „Големият направо с два юмрука ме удари в главата. Аз паднах на кревата, започна да ме бие с някакво желязо по главата. Разбрах после, че е пистолет“, спомня си старецът.

Нападателите го заплашили, че ако не им даде парите си, ще го застрелят. Възрастният човек им дал всичките си средства и ги помолил да си тръгнат, защото започнал да се влошава вследствие на ударите и да се задушава.


„Видях, че ще се умира. Задушавах се, сърцето сякаш не работеше“, връща се към кошмара пенсионерът.
След като взели 280 лв., които били останали от пенсията му, заедно с телефона му, престъпниците си тръгнали.
Цветан не могъл да дойде на себе си през цялата нощ. Чак в понеделник успял да излезе и да отиде при брат си, който живее в съседната къща.

След като подали сигнал в полицията, е започнало разследване на грабежа. Буквално за часове станало ясно, че бандитите са двама местни жители. Единият е само на 15 години, но вече има няколко дела срещу него, като едното е за изнасилване. Другият е излязъл наскоро от затвора, осъждан за много кражби, каза кметът на Рогозен Пламен Кюковски. По думите му Цветан е плащал на охранителна фирма, но тя няма нужния капацитет, за да върши ефективно тази дейност и само неин патрул минава от време на време.
В община Хайредин има четирима полицаи, които трябва да обслужват шест села, което е крайно недостатъчно, посочи още кметът на Рогозен.
Води се досъдебно производство за нападението над дядо Цветан. По-възрастният нападател се е криел до вторник вечерта, но вече е арестуван.