0

В жилищен блок в Добрич е открит скелет на мъж, починал преди близо една година, научи „Монитор“. Информацията бе потвърдена и от източници от полицията и прокуратурата.

В жилищен блок в Добрич е открит скелет на мъж, починал преди близо една година, научи „Монитор“. Информацията бе потвърдена и от източници от полицията и прокуратурата.

На находката случайно се натъкнали служители от социалния патронаж. В апартамента живеели двама братя. И двамата са възрастни, без семейства.

Двамата обитавали отделни части на жилището, без да комуникират

помежду си. Когато на една от жените от патронажа й потрябвала някаква съдинка, без да иска, отворила една от стаите в жилището и видяла потресаваща гледка: нещо, завито с одеяло, а когато жената махнала завивката, отдолу се показал скелет – само това било останало от трупа на единия от братята.

Съседите от блока признали пред разследващите, че около вратата на жилището на братята от известно време намирисвало, но тъй като възрастните мъже били сами и не почиствали апартамента, хората отдали лошата миризма на липсата на хигиена.

Предстои да се направи аутопсия и по състоянието на костите да се определи времето на смъртта на единия брат. Според криминалисти към момента е категорично ясно, че няма улики за насилствена смърт.

Според други източници на „Монитор“ не са малко случаите у нас, в които смъртта на близък възрастен вкъщи да се укрива умишлено дълго време, за да може да му се получава пенсията. Дали и този случай в Добрич ще бъде причислен към тази категория, тепърва предстои да се разбере.

Преди две години бургазлийката Веселина Гинева, измъчвала близо година бившия си съпруг, заключвайки го в стая и изоставяйки го гладен, жаден и без лекарства, получи ефективна присъда от 17 години. Това реши през 2019 г. състав на Бургаския окръжен съд. Тя отиде директно в Сливенския затвор. Присъдата, която Гинева, наричана още Черната вдовица,

получи, беше само с 1 година по-кратка от поисканата от прокуратурата

а опитите на защитата да изтъкне, че обвиняемата е виновна само за измама към НОИ, се оказаха безплодни. Дори и прочувствения монолог на Веселина Гинева, с който нарече България концлагер, не бе достатъчен да промени мнението на съда, изправен пред огромен брой факти по случая. Дългата пледоария на държавното обвинение припомни всичко за случая пред съда, подкрепена с доказателствени материали, се оказа повече от достатъчно да се достигне до справедливо наказание. Докато измъчвала съпруга си, осъдената прибирала и пенсията му.