0

У биецът на красивата Виола Николова- Стефан Станев, да плати 400 000 лева кръвнина на почернените родители на красавицата. Обезщетението е присъдено от Софийския градски съд и потвърдено от апелативните магистрати, съобщиха за „Телеграф“ от СГС.

Наложи се близките на Николова да водят отделно дело за обезщетение, тъй като съдът не допусна за съвместно разглеждане гражданския иск по време на наказателното производство срещу Станев. То започна през 2017 г. и приключи с влизането в сила на присъдата на Станев в началото на 2019 г. Така година след като Станев бе осъден на 22 години окончателно от ВКС за бруталното убийство, семейството на Виола продължи да води съдебни битки - този път за обезщетение.

Стик за голф

Жестокото убийство на 29-годишната Виола Николова бе извършено през нощта срещу 23 юни 2017 г. В апартамент в столичния жк „Света Троица“, който младата двойка обитавала. 30- годишният тогава Станев цяла вечер пиел, приемал и коктейл от наркотици, съобщиха тогава разследващи. Виола казала, че е уморена и отишла да си легне. По някое време Станев се опитва да започне разговор с нея, но младата жена не откликнала. Тогава мъжът се вбесил, грабнал стик за голф и замахнал. Жената се уплашила и се примолила: „Извинявай, съжалявам, моля те, недей“, пише прокуратурата в обвинителния акт. Станев обаче започнал да удря Виола по главата. Стикът се счупил, но той продължил да удря жената, която все още дишала, със счупената част на стика. Хвърлил го и започнал да я души, но после решил друго. Грабнал кухненски нож и започнал да ръга момичето, после взел друг нож и използвал и него, а третия забил в шията на жертвата си. Когато Виола вече не дишала, Стефан покрил тялото й, а после поставил отгоре плюшена играчка. След което отишъл в другата стая да пуши марихуана и да слуша музика, установило разследването.

Бягство

На следващия ден в жилището пристигнала приятелка на Стефан, пред която той признал за стореното. Дори й показал трупа. Дамата започнала да го увещава да се предаде в полицията, но той отказал. Малко по- късно именно момичето и нейният приятел сигнализирали полицията. Когато гостенката излязла, Станев се метнал на автомобила си и отпрашил към Созопол. По пътя дори качил момче и момиче, които пътували на стоп. В началото Станев бил любезен с тях, но после нападнал младежа. Ударил го по лицето и му взел парите. По-късно разследващите установили, че Стефан се запътил към морския бряг, за да види дъщеря си от предишен брак. Униформените обаче го закопчали близо до пристанището.

Сигнали

Преди бруталното убийство срещу Станев е имало множество сигнали за домашно насилие в полицията, подадени от бившата съпруга на Станев - Благовеста. Последният сигнал бил подаден месец преди зверството. В районната прокуратура имало образувани пет преписки, но само по една от тях имало образувано досъдебно производство. Именно агресивните изблици на мъжа и неговата зависимост станали причина първата му жена да го напусне. Въпреки раздялата обаче Станев продължил с тормоза и заплахите. Месец преди да убие Виола, той заплашил бившата си жена с убийство. Сигналът бил подаден от нейната сестра. Органите на реда и прокуратурата обаче не се намесили навреме. А е могло смъртта на Виола да бъде предотвратена, смятат нейни близки.

Дело

На първа инстанция - Софийски градски съд, Станев е осъден само за ден в края на 2017 г. Причината е, че той се признава за виновен и делото преминава при съкратена процедура. Тогава законът все още не е променен и така подсъдимият автоматично стопява 1/3 от наказанието. Така Стефан се разминава с доживотния затвор и отнася 25 години килия. Той обаче жали наложеното наказание пред втората инстанция - Софийски апелативен съд. Пред магистратите изказва съжаление за стореното. САС изменя присъдата на 22 години и 6 месеца затвор. Тя е потвърдена и от върховните магистрати в началото на 2019 г.

Новият Закон за домашното насилие още на трупчета

Пет години след смъртта на Виола Законът за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие все още не е внесен в Народното събрание. В него се предвиждаше защита от насилниците да могат да поискат и живеещите на семейни начала с насилник или такива, които са били вече в интимна връзка с такъв. Предвиждаше се да бъде създаден и регистър на случаите на домашно насилие в цялата страна, както и да заработи Национална комисия за борба с домашното насилие. Всичко това обаче все още е само на хартия. Само от началото на годината няколко жени загубиха живота си заради домашен насилник.