0

П олицейска акция стартира в Перник след побоя над футболен треньор. Целта й е установяване, задържане и профилактика на лица от активния криминален контингент, набиране на информация за подготвяни или извършени престъпления от общ характер или нарушения на обществения ред на територията на областния град, както и гарантиране на сигурността на жителите.

В хода й е задържан 18-годишния Васил Михайлов, син на прокурор. Поводът за ареста му е нанесена телесна повреда на мъж от Перник, а случаят е от нощта на 25 май т.г. Процесуално-следствените действия продължават. Уведомена е Районна прокуратура – Перник, съобщиха от МВР.

От Областната дирекция на полицията обясниха, че в Първо РУП в града са образувани три досъдебни производства срещу 18-годишния Васил Михайлов. Те са за различни провинения.

Едното от тях е от 12 май и е за това, че младежът е нанесъл побой над 24-годишен негов съгражданин. По време на разследването на случая е установено, че Михайлов е участвал в още три побоя. Първият от тях е от ноември миналата година и е станал в заведение. Второто му провинение е от 11 декември в района на дискотека в Перник, а третото – от март тази година в близост до зала „Кракра“.

На 20 майматериалите по случая са докладвани в Районна прокуратура – Перник.

Няколко дни по-късно е започнато друго досъдебно производство, след като според данни до момента в пернишки ресторант, след възникнал побой, младежът е причинил средна телесна повреда на 51-годишен перничанин. На помощ на пострадалия се притекъл негов приятел, който е произвел изстрел с въздушен пистолет, ранявайки 18-годишния в крака. При действията на място било установено, че младежът е държал нож в ръката си. На 30 май материалите по случая са изпратени в Районна прокуратура – Перник.

Последният случай е от събота, когато е получено съобщение от столично лечебно заведение за приет при тях 61-годишен перничанин с двустранно счупена челюст. Започнато е досъдебно производство, в хода на което е установено, че нападението е станало около 14.00 ч. същия ден пред  заведение в центъра на областния град, на жертвата са  нанесени удари в областта на лицето.

Васил Михайлов е задържан в неделя, но е освободен по медицински причини. В хода на разследването са установени и разпитани 5 лица, приобщени са и записи от охранителни камери. Ден по-късно материалите по случая са докладвани на Районна прокуратура – Перник.

По информация от Районна прокуратура – Перник, към днешна дата трите досъдебни производства са изпратени на ВКП за последяващо произнасяне, относно разпределянето на наблюдаващ прокурор.

Междувременно в интернет пространството се появиха видеоклипчета, за които се твърди, че 18-годишният младеж бие полицай и други граждани на Перник. Припомняме, че снощи кметът на града Станислав Владимиров алармира за улични побои и обяви готовност да се включи в протест срещу тормоза над негови съграждани.