0

О кръжна прокуратура във Варна предаде на съд 63-годишна лекарка-кардиолог в специализирано болнично заведение, за причиняване смъртта на пациент, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Това е престъпление по член 123, ал. 1 от НК.

Окръжна прокуратура във Варна предаде на съд 63-годишна лекарка-кардиолог в специализирано болнично заведение, за причиняване смъртта на пациент, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Това е престъпление по член 123, ал. 1 от НК.

След като паднал от стълба в двора на дома си и пострадал сериозно, възрастен мъж от Варна бил приет в болнично заведение, където били констатирани травми на ляв крак и фрактура на ляво рамо. Насрочена била планова операция, относно второто счупване, която минала успешно и пациентът бил настанен за наблюдение в болнична стая.

Вечерта след операцията пострадалият се оплакал от силни болки в областта на гърдите и недостиг на въздух, както и от силни коремни болки. Взети били незабавни мерки от дежурния лекарски екип, назначени били изследвания. След като резултатите от тях били готови, дежурният лекар незабавно назначил консулт с кардиолог, поради съмнения за възникнал инфаркт на миокарда.

Лекарят, който извършил консулта, потвърдил съмненията и последвали действия по преместване на възрастния мъж в специализирано болнично заведение, където да започнат незабавни действия по подобряване на състоянието му. Рано сутринта, при пристигане в специализираното болнично заведение, пострадалият бил приет в приемен кабинет  от обвиняемата. Поставена му била маска за подаване на кислород и включен пулсиометър.

Въпреки направеното, пациентът продължил да се оплаква от силни болки в гърдите и недостиг на въздух. Около 30 минути след пристигането му в болницата, в стаята където бил настанен, влязла обвиняемата, която без да извърши обстоен преглед и да назначи изследвания за оплакванията на болния заявила, че била готова с анамнезата и, че следва пациентът да бъде върнат обратно в лечебното заведение, откъдето идвал.

При връщането на пострадалия, дежурен лекар констатирал, че състоянието му е изключително тежко и с оглед необходимостта от спешни и интензивни грижи, не позволява да бъде хоспитализиран отново там. След консулт с лекар – реаниматор, пациентът бил приет в отделението по реанимация в МБАЛ „Света Анна“ – Варна. Там се установило, че той се намира в кардиогенен шок и изключително тежко състояние.

Въпреки предприетите реанимационни действия, мъжът починал в следобедните часове на същия ден. Съгласно назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза, причина за смъртта на пациента била остър инфаркт на миокарда, протекъл усложнено с остра сърдечна недостатъчност – кардиогенен шок и белодробен оток.

Заключението на вещите лица по посочената експертиза било, че при възникналия миокарден инфаркт, пациентът следвало да бъде приет незабавно в специализирано заведение по кардиология, което не се случило.  В медицинското направление за връщане в първото болнично заведение пък била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, въпреки многото индикации за това състояние.

В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна недостатъчност, която била интерпретирана неправилно като хронична застойна сърдечна недостатъчност.

Предстои делото срещу 63-годишната лекарка да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години.