0

С лед повече от двучасово заседание благоевградският Окръжен съд остави в ареста 48-годишната бивша румънска министърка Елена - Габриел Удреа. Делото се проведе при закрити врати и след приключването му стана ясно, че тя е поискала по-лека мярка, за да гледа 3-годишното си дете. Сключила е едноседмичен договор за наем за ползване на жилище в Благоевград. Стана ясно, че екс министърката е поискала политическо убежище в Гърция, защото счита, че процесът срещу нея е политически и ако бъде предедана, в Румъния ще й бъдат нарушени основни човешки права. Изтъкнати бяха и здравословни проблеми.

На 7 април около 18:30 часа Елена - Габриел Удреа, беше задържана на ГКПП-Кулата с издадена по рано през деня европейска заповед за арест за изтърпяване на влязла в сила окончателна присъда от 6 години затвор за корупция на съда в Букурещ. Съдебното заседание се забави с един час, заради преводача, който дойде от София с автобус. Делото започна в 15 часа при закрити врати. Румънката се защитава от благоевградската адвокатка Анева, в залата има и румънски адвокат, като наблюдател. Окръжният съдия Маргарита Коцева наложи най-тежката мярка задържане под стража, каквото е искането от страна на прокуратурата. 48-годишната Елена Удреа беше помолила да й бъде определена по-лека мярка парична гаранция или домашен арест, за да може да бъде при малкото си дете.

Съдия Маргарита Коцева прецени, че има опасност да се укрие, тъй като в деня на произнасяне на окончателната присъда на трибунала в Букурещ за 4 корупционни престъпления, бившата румънска министърка е напуснала страната. Определението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд, като делото е насрочено за 14 април. Самото дело за разглеждане на европейската заповед за арест по същество следва да бъде насрочено в 7-дневен срок. Срещу Елена Удря има и друго висящо дело, по което е насрочено заседание през месец май в Румъния, за друго престъпление.