0

Н а мирен протест излязоха жителите на врачанското село Галиче. Те настояват за изселването на проблемна фамилия от селото и адекватни присъди на двама обвиняеми в побой.

Недоволството сред хората нарасна, след като в неделя вечерта 73-годишният Иван Атанасов е бил пребит с дървени колове от 23-годишен криминално проявен и непълнолетно момче. До насилието се стигнало след като възрастният мъж им направил забележка да не брулят орехите от дървото пред дома му. Последвала кавга, която преминала в побой.

Иван побягнал към дома си, но двамата извършители изкъртили пантите на входната врата и продължили да го налагат с прътовете. Пострадалият е с комоцио и охлузни рани по лицето и тялото. А извършителите са задържани за срок до 72 часа. Хората от селото признават, че се страхуват за живота си, защото добре познават извършителите. Непълнолетният обвиняем в побоя е брат на убиеца на Андреа, която бе жестоко убита от 17-годишен.

"Викам защо брулите орехите, какво правите? Какво искаш ти от нас? И като ме удари тук и очилата ми ги счупи и като се отмъкна назад и с един кол, може да има 4 метра и ме удари тука по ръката и аз опитах се да побегна, да влезна вътре, обаче оня другият, малкият като замахна горе и аз така с ръката и той ме удари", обясни потърпевшият Иван пред БНТ.

Хората ги познаваме всички, а предполагам, че и цяла България, допълни Десислава Тушинова – дъщеря на пострадалия. "Те са единствените проблемни хора в селото и се страхуваме вече, защото имаме един път едно убийство. Те са криминално проявени и ето така без нищо заклаха момиченцето в махалата, сега за една забележка го пребиха и следващото какво да очакваме?"

Касае се за две лица, привлечени като обвиняеми за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди и за противозаконно влизане в чужд дом. За първото се предвижда е от 2 до 10 години, а във втория случай е от 1 до 5 години. Едното лице е непълнолетно, само на 15 г., но вече с противообществени изяви, обясни окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

Хората в с. Галиче организират и подписка за изселване на цялата фамилия на извършителите и адекватни присъди за престъпленията извършени от тях.