0

П олицията в Бургас издирва млад мъж, стрелял по сградата на Хидрометеорологичната обсерватория, която се намира в Морската градина в града. Сигнал за стрелбата е подаден от служителите на обсерваторията. Това съобщиха от ОД на МВР. Вероятно става въпрос за стрелба с въздушен пистолет, каза пред БТА Цветелина Рандева, говорител на полицията в града.

Това е опасен и брутален вандализъм. За да може по-бързо да бъдат установени извършителите, община Бургас днес разпространи видеокадри с група млади мъже, сред които е и вероятният стрелец по сградата, заявиха от пресцентъра на общинската администрация. Случаят е от 1 януари. Служителят, който застъпва тогава на смяна в обсерваторията, открива две дупки в прозорец на първия етаж, четири - по фасадата, намерени са и сачми.

Хидрометеорологичната обсерватория се помещава в Духтевата къща, която е един от бургаските символи. В нея е живял и отгледал децата си един от най-талантливите ландшафтни архитекти на България - Георги Духтев. Под неговите грижи през миналия век са се развивали и разраствали Морската градина на Бургас, както и много от парковете в София.


През последните 10 години община Бургас два пъти прави сериозни ремонти в Духтевата къща, за да я съхрани за поколенията.

Община Бургас