К радци обират домове на възрастни хора, докато са в болница, заразени с COVID, и се борят за живота си. Апашите проучват кои пенсионери не са виждани отдавна и набелязват да ударят жилищата им, без да ги хванат на местопрестъплението.

Крадци обират домове на възрастни хора, докато са в болница, заразени с COVID, и се борят за живота си. Апашите проучват кои пенсионери не са виждани отдавна и набелязват да ударят жилищата им, без да ги хванат на местопрестъплението.

За порочната практика, която набира сила в момента, алармираха от МВР пред „Телеграф“, като призоваха хората да бъдат бдителни и да не споделят с непознати кой е в болница от техните съседи, защото дават зелена светлина на бандитите. От силовото ведомство посочиха още, че плячката, която търсят крадците, са пари и златни накити.

„Откакто броят на заразените и хоспитализирани пациенти нарасна главоломно, имаме все повече подобни случаи. Лошото е, че сигнал за кражбата се подава след поне 5 дни, когато пострадалият или негов роднина види, че е обран апартаментът. Следите са силно компрометирани, а в някои случаи директно липсват“, обясниха от МВР. На ден само в София стават по средно 3 удара на апартаменти. Същото е положението в големите областни градове – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Търново, Враца и т.н. Все още не може да се каже какъв процент от случаите е именно на обрани пенсионери, лежали в болница с COVID, но според криминалисти поне по една от домовите кражби е от този вид.

Разследващите засекли, че крадците действат винаги по двама. Единият играе ролята на отцепка, разговаря със съседи, прави се на дружелюбен, докато другият оставя нишани, по които да са сигурни, че жилището е празно. Най-често оставяли малки незабележими листчета в процепа между вратата и касата. Залагали ги в долния край почти до изтривалката, за да не бъдат забелязани и махнати от съседи. Задължително в пощенската кутия на пенсионерите пускали и рекламни брошури. Гледали дали някой ги взима и това също използвали за ориентир, разказаха криминалисти. „Наблюдават набелязаните жилища по два дни. Вече когато са напълно сигурни, че няма никой, влизат. Тършуват за пари и злато, както и старинни предмети“, разказаха криминалисти. Избирали да правят ударите по обяд, когато освен жертвите останалите хора били на работа и нямало шанс някой да ги забележи. Вече при къщите с дворове пък избирали времето след полунощ, тъй като там рискът да ги забележат бил по-голям.

В дирекциите в София и Пловдив има вече подадени няколко сигнала за опити за кражби, докато хората са в домовете си, споделиха още от МВР. Апаши нахлували в апартамента, мислейки, че е празен, но изведнъж забелязвали пенсионери да ги гледат уплашени. В тези случаи те ги изблъсквали и бягали, без да пипнат нищо. Само в един от случаите крадецът дръпнал чантата на възрастна жена, оставена под закачалката.

Бандити се карат за плячка, после се топят в полицията

Полицаи разказаха пред „Телеграф“ няколко куриозни случаи на крадци, които се скарали за дребна плячка, а после се топели пред разследващите. „Имаше преди три седмици домова кражба в София. Тогава хванахме двамата извършители. По време на разпитите обаче стана ясно, че са се скарали, тъй като единият откраднал две златни синджирчета от жилището на пенсионерка, а като слязъл долу при авера си, показал само едното. В крайна сметка се натопиха взаимно и разказаха как точно са влезли и какво са откраднали“, споделиха ченгета. Подобни случаи били практика, като така бандитите мислели, че ще си спестят присъдата.

Облечени са като доставчици носят маски и шапки

Пандемията и COVID мерките улесниха прикритието на крадците. Вече всички носят маски и на никого не му прави впечатление, ако човек е скрил лицето си с медицинското изделие. Апашите използвали умело маските, обличали се с дрехи на доставчици, слагали якета с марките на големи фирми и така обикаляли безпрепятствено входовете. Криминалистите засичали, че носят и дрехи на мобилни оператори, като уж проверявали интернета на дадена кооперация, а те разпитвали през това време кой го няма и е в болница. Откакто застудя, слагали и шапки, като така на практика лицата им оставали абсолютно анонимни, което създавало проблем при разпознаването след ареста им.