0

Ц ели 26 представители на реда са арестувани на граничния пункт Върмица, Косово. Двама от тях сержанти, а 24 полицаи, съобщи са БТА агенция КосоваПрес.

Арестът е кулминацията на операцията с кодово име "Пункт 2", която започна в ранните сутрешни часове в Призрен и ГКПП Върмица.

Акцията е предшествана от продължило около една година разследване по подозрение за участие в незаконна дейност на редица полицейски служители, свързани с престъпленията  "вземане на подкуп“ и "злоупотреба със служебни задължения или власт“.

Преди месеци следователите са получили по оперативни канали информация за подозрения за участие в незаконни дейности на някои полицаи, работещи в Регионална гранична дирекция „Запад“ в Джакова, респективно в ГКПП-Върмица. С разрешение на Специалната прокуратура в рамките на разследването разследващите от Полицейския инспекторат на Косово /ПИК/ са включили и технически мерки за наблюдение и разследване, както и необходимите мерки за откриване и запазване на следи и други доказателства за престъпления и вещи, които могат да послужат като доказателство, използвани в наказателното производство.

Разследването включва и сътрудничество със SPAK (Специална прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност на Република Албания) и Полицейската надзорна агенция (партньорска агенция на ПИК в Албания), което е довело до ареста на няколко заподозрени и в Република Албания.

Разследването е документирало 312 епизода на корупционни действия на полицейски служители, които допускат различни лица да внасят контрабандни стоки, разрешават на хора да извършват трафик на превозни средства и други незаконни предмети и подпомагат  различни лица с правни проблеми да пресичат границата за влизане и излизане от страни от ЕС.

По искане на Специалната прокуратура Първоинстанционният съд за корупция и организирана престъпност е наложил 34 мерки за неотклонение на 32 служители на Гранична полиция Кукъс, с различни функции в Гранична и миграционна дирекция Кукъс, включително на директора на тази дирекция, за извършване на престъпления "злоупотреба със служебни задължения”, "пасивна корупция на лица, изпълняващи обществени функции”, "упражняване на неправомерно влияние върху лица, изпълняващи обществени функции”. Предприетите  мерки са мярка  задържане под арест за 17 полицаи, "домашен арест” за 14 граждани и полицаи, както и „отстраняване от служба” срещу трима полицаи. СПАК уточнява, че Службата за вътрешни работи и жалби, в сътрудничество с Главна дирекция на държавната полиция и Гранична полиция са изпълнили мерките, определени от съда.