0

П огребалният агент Георги Енев, обвиняем за измама с погребването на хора, чиито роднини са платили те да бъдат кремирани, е работил само с пловдивския крематориум, със софийския и варненския - не, съобщиха за „Телеграф“ от прокуратурата.

Разследващите поискаха проверка от трите крематориума в страната колко пъти през последните 3 г. Енев е ползвал услугите им за извършването на кремация. От справката става ясно, че в Пловдив погребалният агент е кремирал починали от 2019 г. до 2021 г. В София и Варна няма регистрирани кремации, заявени от него.

В Софийската районна прокуратура получават молби от близки на починали, които не са вписани в регистрите за кремация. От крематориума в София съобщиха за стотици сигнали до тях всеки ден. „Откакто гръмна случаят миналата седмица, минимум 150 човека се обаждат на ден да проверят за техните близки“, каза Михаил Кръстев, оперативен директор на „София крематориум“.

Назначени са множество ДНК експертизи, които ще сравнят биологичен материал от намерените до момента останки с такъв от близки на починали, които са ползвали услугите на Енев за тяхната кремация, но не откриват такава в регистрите.

Криене

В личната карта на погребалния агент са записани улица и номер в Банкя, но се оказва, че там е живял преди доста време, а сега живеят други хора според съседи. На делото за мярката му за неотклонение в Софийския районен съд на 26 май Енев не посочи друг настоящ адрес, а адвокатът му заяви, че има регистрация и няма да се укрие.

„Желая да кажа на съда, че ще съдействам с всичко, което мога и знам, абсолютно всичко. Няма да се укрия, ще бъда винаги на разположение на вас. Имам много здравословни проблеми, миналата година претърпях инфаркт и оттогава имам белодробна и сърдечна недостатъчност – пълня се постоянно с вода и трябва да съм на открито“, заяви Енев пред съда.

51-годишният мъж обаче бе оставен в ареста, тъй като има множество гласни и писмени доказателства за неговите действия край софийското с. Клисура. Там първоначално бяха намерени останките на 7 души – 3 жени и 4 мъже, заровени в два гроба. Няколко дни по-късно, при следствен експеримент с мъж, който е получавал по 100 лв., за да копае гробовете, бяха открити още 6 трупа. Засега общият им брой е 13, но се очаква в гората на ужасите край с. Клисура да бъдат открити още незаконни гробове.

Шикалкавене

При първоначални беседи на разследващите с Енев той е посочил цифрата 50, но след като стана обвиняем, не е потвърдил думите си. До момента Енев е обвинен за един човек, тъй като са идентифицирани останките само на възрастен мъж, чиито двама синове платили 1000 лв. да бъде кремиран и след време получили урна с пепел.

Енев е осъждан многократно – за хулиганство, за шофиране пиян и др., но е реабилитиран. Районният съд определи, че има обосновано предположение той да е извършил измамата, за която е обвинен, че на свобода може да попречи на разследването и че е човек със завишена обществена опасност.

Обещание

Енев помоли Софийския градски съд за по-лека мярка за неотклонение и каза, че няма повече да работи в тази сфера, че няма да се укрие и няма да извърши друго престъпление. Защитата му поиска домашен арест или парична гаранция, за да бъде до майка си, която неотдавна претърпяла операция. Магистратите обаче потвърдиха решението на районния и Енев остана в ареста.

Защита

Двама адвокати защитават Енев в съда. След решението на СГС те направиха коментари. „Аз очаквах да потвърдят, както се развиват нещата“, каза единият от защитниците – Венецко Цоков. „Върху него се оказва натиск, защото трябва да се вържат доказателствата. До тоя момент срещу него има доказателства единствено от един свидетел. Те са събирани от разследващите органи без присъствие на адвокат“, коментира пък адвокат Зоя Венкова.

Именно мъжът, който срещу 100 лв. е копаел незаконните гробове, е показал на разследващите по време на следствения експеримент места в гористата местност край с. Клисура и там са открити останките на 6 трупа.

Спор за него в мрежата

В профила на Георги Енев във Фейсбук се води спор какъв човек е той. "Фалшивите новини“ могат да се разпространяват като горски пожар в социалните медии. На много неща не вярвам и няма как да повярвам, защото познавам Георги Василев Енев и знам що за човек е“, пише жена. „Фактите говорят, а вие колко добре го „познавате“ си е ваша работа!“, коментира поста й друга. „Всеки има право на мнение“, не се предава първата. „Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име“, срязва я опонентката й. Трета се включва с поста „ха-ха-ха“, а горещата защитничка на Енев я пита: „На себе си ли се смееш, че не разбрах“.